I Perssons skygge

Jo mindre omtale svenske Socialdemokraterna får i mediene, jo høyere oppslutning får partiet på meningsmålingene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ett år er gått siden Göran Persson mistet regjeringsmakta til den borgerlige alliansen. I mars ble Mona Sahlin valgt til partiets nye leder, og fikk en drømmestart med over 46 prosent oppslutning på meningsmålingene, ca. 10 prosent over valgresultatet. Siden har hun og partiet nærmeste forsvunnet ut av mediene mens oppslutningen på meningsmålingene har holdt seg stabilt over 40 prosent. «Taushetens triumf», konstaterer den liberale og alliansevennlige avisa Dagens Nyheter.

En fersk medieundersøkelse viser at Socialdemokraterna i perioden juni-september blir nevnt i mindre enn i hver femte politiske nyhet i riksmediene. Det betyr at partiet ikke er mer synlig i aviser, TV og radio enn det betydelig mindre Folkpartiet som bare har en oppslutning på 6-7 prosent.

Men den som fortsatt får stor omtale er tidligere statsminister, nå konsulent for et større lobbyistfirma, Göran Persson. Denne gang er årsaken at han både har inntekter som konsulent og full etterlønn på 121 000 i måneden som avgått statsminister i ett år. Etter reglene skal «annen inntekt» han måtte ha, trekkes fra etterlønna. Men Persson har opprettet eget firma i forbindelse med den store landbrukseiendommen han og hans kone har kjøpt, og lar alle inntekter gå inn i firmaet. Deretter regner han inntekter mot utgifter til gjødsel og dyrefôr og den slags, og sier at blir det noe overskudd til slutt, så skal han trekke det fra etterlønna.

Perssons praktisering av reglene har utløst kraftig kritikk. Mange politikere fra hans eget parti og en rekke politiske kommentatorer mener at Persson med dette både omgår regelverket og dessuten skader både sitt eget og partiets omdømme ved å framstå som grådig. Nemnda som bestemmer regjeringsmedlemmers lønns- og avgangsvilkår, skal nå granske om Perssons metode er innenfor regelverket.

Sahlin unngår å kritisere Perssons måte å ordne seg dobbel lønn på, men uttrykker forståelse for at det blir stilt spørsmål ved den.

Og det kommer mer om Persson denne høsten. Snart lanseres hans selvbiografi «Min väg, mina val» som ventes å bli en bestselger og gjøre ham et par millioner rikere.

Hva driver så Mona Sahlin med for å gjenreise partiet og ta tilbake regjeringsmakta i 2010? Ut fra meningsmålingene bør hun kanskje gjøre minst mulig, men Sahlin vet at de målingene mer er en protest mot regjeringen enn uttrykk for støtte til hennes parti.

Siden i vår har arbeidsgrupper i partiet forberedt debattgrunnlag for politikken på fem områder: Arbeidsmarkedet, velferden, miljøet, utenriks og skolen. Denne måneden skal rapportene offentliggjøres og debatteres i partiet. Kommentatorer venter dessuten felles utspill fra de rødgrønne utover høsten. Til Dagens Nyheter sier Mona Sahlin at hun synes de tre partiene er kommet mye nærmere hverandre. Tilbakemeldingene fra Vänsterpartiet og Miljöpartiet viser at de er av samme oppfatning. Men det er fortsatt langt fram til eventuelt rødgrønt regjeringssamarbeid etter norsk modell i Sverige.