LILLE NORGE:  I Petersburg i Alaska er man stolt av å være norsk. På ei øy langt ute i havet feires vikingfestival og 17. mai tre dager til ende. Foto:Solveig Bådsvik
LILLE NORGE: I Petersburg i Alaska er man stolt av å være norsk. På ei øy langt ute i havet feires vikingfestival og 17. mai tre dager til ende. Foto:Solveig BådsvikVis mer

I Petersburg i Alaska har de feiret 17. mai i fire dager

«De som ikke har norsk blod i årene, skulle ønske de hadde det»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PETERSBURG: (Dagbladet): Dette kunne vært en hvilken som helst 17. mai-feiring på et hvilket som helst sted i Norge. Bortsett fra at kalaset er på andre siden av jorda — i et helt spesielt norskættet samfunn i Alaska.

- Jai ar norsk!!

Det kan høres ut som Diana Ross, men foran oss står en viking med utestemme. En kraftkar med isblå øyne, rosemaling-tatovering rundt halsen og vikinghjelm på toppen.

- Jeg er stolt av opphavet mitt. Her i Petersburg er det slik at de som ikke har norsk blod i årene, skulle ønske de hadde det, sier Laife Weathers (36) som har norsk oldefar.

I Petersburg i det sørøstlige Alaska bor det 3 300 mennesker. 1000 av dem ser på seg selv som norske og er medlemmer av «Sons of Norway». Her stuper bratte fjell ned i vakre fjorder. Plusser du på et par kuer på en grønn eng, og du har et lite stykke Norge. Det var også det den norske immigranten Peter Buschmann tenkte da han grunnla villmarksperlen i 1896, og fikk byen oppkalt etter seg.

17. mai i fire dager I lille Petersburg er 17. mai stort. Her feirer de Norges grunnlov i fire, festlige dager. I år for 57. gang. Fire dager tettpakket med lutefisk, vafler, vikinger, rosemaling, trekkspill og «Ja, vi elsker». I samme slengen markerer de også starten på fiskesesongen. I det lille norskamerikanske fiskeværet er 17. mai-toget lengre enn 4. juli-paraden. På skolen er rosemaling og folkedans obligatoriske fag. Folk i Petersburg kan bruke en time på å bable i vei om kransekake eller sild i tomat.

For når man er norsk i utlandet, er man kanskje norskere enn nordmenn i Norge?

- Haha, ja, vi er kanskje mer intenst norske. Det å være norsk er en svært viktig del av vår identitet, selv om blodslinjen tynner seg ut, sier Carl Bergan (73) fra Seattle. Og Norge, selvsagt.

- Vi tør jo ikke å tukle med de dyrebare tradisjonene våre forfedre tok med seg da de kom hit. Oppskriftene vi bruker har sikkert vært de samme i over hundre år. Andre tradisjoner er kanskje gamle og utdaterte, men vi klamrer oss til det som er vår arv, sier Glo Wollen, en av få innbyggere i Petersburg som behersker norsk.

- Jeg tok det som fag på universitetet. Etter det følte jeg meg enda mer norsk, sier Glo med norske besteforeldre på både fars- og morssiden.

Verden trenger mer Norge
Her i ødemarka heter naboene like mye ørn og bjørn som Norheim, Westre og Espeseth. Her finnes gatenavn som Haugen og Fram, og butikker som «Lille Hammer & Wikan» og «Helsekost». Her er bunad nasjonaldrakten — ikke jeans og t-skjorte. Krumkakejern, lefsepinne og ostehøvel er må-ha blant kjøkkenredskapene. I Petersburg foretrekker de brunost med syltetøy på brødskiva. Her sier de «uff da» i stedet for «ouch» når noe ikke går som det skal.

Det er ikke så nøye hvem den norske statsministeren er (Erna who?)

BUNADSHOW:  En selvsagt del av feiringen i Alaska. Foto: 
DeleteMove

SOLVEIG BÅDSVIK
BUNADSHOW: En selvsagt del av feiringen i Alaska. Foto: DeleteMove SOLVEIG BÅDSVIK Vis mer

Men her er kong Harald mer pop enn Barack Obama. Filosofien er selvsagt: Verden trenger mer Norge!

- Ikke bare har Norge en fantastisk kulturarv. Også politisk ligger dere langt foran, og forhandler fram den ene fredsavtalen etter den andre. Verden hadde vært et mye roligere sted hvis det hadde vært mer av Norge i den. Helt objektivt sett, altså, ler Glo Wollen.

- Kong Harald bør ta turen Hun tar selvsagt nasjonalsangen på strak arm. Den innprentes i de unge Peterburg`ske sinn allerede fra førskolealder. Og som vi alle vet; når du først har lært teksten, glemmer du den aldri.

Av og til får innbyggerne hilsen fra kong Harald også.
- Vi fikk en hilsen for noen år tilbake, og det var veldig rørende, sier ordføreren i Petersburg med det norskklingende navnet Mark Jensen.

Neste uke kommer kong Harald til Alaska på offisielt besøk. Men kongen kommer kun til storbyen Anchorage denne gangen.

- Hvorfor kommer han ikke hit? Det er jo dette som er lille Norge, sier Jensen.  

I Petersburg i Alaska har de feiret 17. mai i fire dager