I Petersburg i Alaska har de feiret 17. mai i fire dager

«De som ikke har norsk blod i årene, skulle ønske de hadde det»

LILLE NORGE:  I Petersburg i Alaska er man stolt av å være norsk. På ei øy langt ute i havet feires vikingfestival og 17. mai tre dager til ende. Foto:Solveig Bådsvik
LILLE NORGE: I Petersburg i Alaska er man stolt av å være norsk. På ei øy langt ute i havet feires vikingfestival og 17. mai tre dager til ende. Foto:Solveig Bådsvik Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PETERSBURG: (Dagbladet): Dette kunne vært en hvilken som helst 17. mai-feiring på et hvilket som helst sted i Norge. Bortsett fra at kalaset er på andre siden av jorda — i et helt spesielt norskættet samfunn i Alaska.

- Jai ar norsk!!

Det kan høres ut som Diana Ross, men foran oss står en viking med utestemme. En kraftkar med isblå øyne, rosemaling-tatovering rundt halsen og vikinghjelm på toppen.

- Jeg er stolt av opphavet mitt. Her i Petersburg er det slik at de som ikke har norsk blod i årene, skulle ønske de hadde det, sier Laife Weathers (36) som har norsk oldefar.

I Petersburg i det sørøstlige Alaska bor det 3 300 mennesker. 1000 av dem ser på seg selv som norske og er medlemmer av «Sons of Norway». Her stuper bratte fjell ned i vakre fjorder. Plusser du på et par kuer på en grønn eng, og du har et lite stykke Norge. Det var også det den norske immigranten Peter Buschmann tenkte da han grunnla villmarksperlen i 1896, og fikk byen oppkalt etter seg.

17. mai i fire dager I lille Petersburg er 17. mai stort. Her feirer de Norges grunnlov i fire, festlige dager. I år for 57. gang. Fire dager tettpakket med lutefisk, vafler, vikinger, rosemaling, trekkspill og «Ja, vi elsker». I samme slengen markerer de også starten på fiskesesongen. I det lille norskamerikanske fiskeværet er 17. mai-toget lengre enn 4. juli-paraden. På skolen er rosemaling og folkedans obligatoriske fag. Folk i Petersburg kan bruke en time på å bable i vei om kransekake eller sild i tomat.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.