- I praksis er det relativt liten forskjell mellom Stoltenbergs Arbeiderparti og Solbergs Høyre

Dette skriver utenlandske medier om den nye regjeringen.

DANNER NY REGJERING: Høye-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen under pressekonferansen med de borgerlige partiene i Vandrehallen på Stortinget mandag kveld.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
DANNER NY REGJERING: Høye-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen under pressekonferansen med de borgerlige partiene i Vandrehallen på Stortinget mandag kveld. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går kveld ble det klart at Norge har fått sin blåeste regjering siden etter andre verdenskrig. Det skaper overskrifter også i utlandet.

«Analytikere mener det i praksis er relativt liten forskjell mellom Soltenbergs Arbeiderparti og Solbergs Høyre, selv om sistnevnte favoriserer skattekutt og er mer opptatt av å involvere privat sektor i utdanning og helse», skriver Financial Times.

Avisa mener imidlertid Fremskrittspartiets rolle i en ny regjering er et «wild card» ettersom partiet har en lang tradisjon for å være i opposisjon.

- Fremskrittspartiets leder fortalte Financial Times at partiet ligger langt til høyre i norsk politikk, men blir kalt «jævla sosialister» av amerikanske republikanere, skriver avisa.

- Tonet ned Nyhetsbyrået Reuters skriver at regjeringssonderingene var vanskelige fra begynnelsen, fordi «innvandringskritiske Fremskrittspartiet av mange anses som for radikale for å sitte i regjering».

- Partiet har tonet ned politikken de siste årene, og beveget seg mot sentrum, men har aldri sittet i regjering, og andre har ofte unngått å jobbe med dem, skriver Reuters.

VILLE IKKE VÆRE MED: Venstre og Krf støtter en ny regjering med Frp og Høyre, men vil ikke være med i den selv. Fra venstre: Venstre-leder Trine Skei Grande, Krf-leder Knut Arild Hareide, Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
VILLE IKKE VÆRE MED: Venstre og Krf støtter en ny regjering med Frp og Høyre, men vil ikke være med i den selv. Fra venstre: Venstre-leder Trine Skei Grande, Krf-leder Knut Arild Hareide, Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Også nyhetsbyrået Associated Press har omtalt gårsdagens begivenheter i Norge. De skriver at mange i Norge, som anses som er tolerant og liberalt land, har ønsket redusert innvandring, noe Fremskrittspartiet har vunnet på.

- Etter krigen har høyreorienterte koalisjoner ofte vært splittede, og falt fra hverandre, slik de gjorde i 1986, 1990 og 2000. Hvis den nye ikke varer, kan Arbeiderpartiet raskt gjenvinne makten, slik de har gjort tre ganger siden 1986, skriver nyhetsbyrået.

Nyhetssakene fra både Reuters og Associated Press er gjengitt i en rekke amerikanske og britiske medier, som The New York Times, ABC News og Fox News.

Opptatt av Frp Flere spanskspråklige nettaviser har publisert en artikkel fra nyhetsbyrået EFE, som omtaler Fremskrittspartiet som ultranasjonalistisk og fremmedfiendtlig.

Nyhetsbyrået nevner også Frp's internasjonale pressekonferanse etter valget 9. september for å forklare verdenspressen at de ikke er fremmedfiendtlige.

- Men en av deres mest overbevisende politikere, Oslo-lederen Christian Tybring-Gjedde, gjentok at Norge utsettes for snikislamisering som truer den norske kulturen, står det i artikkelen som blant annet er gjengitt i 20minutos.es og abc.es.

Frp valgte å kalle inn til en pressekonferanse etter at flere utenlandske medier koblet Anders Behring Breivik til partiet. En gjennomgang Utenriksdepartementet har gjennomført viste at pressen i 12 av 19 land knytter Frp til Breivik.

«I mye av den internasjonale mediedekningen av valget blir det nevt at Anders Behring Breivik (ABB) har vært medlem av Frp. Det blir i noen tilfelle indirekte skapt et inntrykk av at et parti som sitter i regjeringsforhandlinger har lignende synspunkter som ABB», skriver UD.