VIL UT AV NORGE: Abdullrhman Altajer. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
VIL UT AV NORGE: Abdullrhman Altajer. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

- I prinsippet mulig å sende ham til opprørerområder i Syria

Noas om syrisk etterretningsoffiser som sultestreiker i Troms.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den syriske etterretningsoffiseren Abdullrhman Altajer (33) sultestreiker på et sykehus i Troms. Altajer var etterretningsoffiser for Assad-regimet i Syria. Denne uka fikk han endelig avslag på asylsøknaden, fordi både UDI og UNE mener han kan knyttes til tortur.

Han har bedt om å bli sendt til Syria, men kommer seg i praksis verken dit eller ut av Norge. Norge vil ikke sende ham til Syria fordi han risikerer dødsstraff eller tortur der, og han har ikke reisedokumenter.

- Det er en spesiell sak, men med situasjonen i Syria og Irak har det blitt flere saker hvor personer ekskluderes fra flyktningestatus, men får midlertidig opphold fordi det er farlig for dem å dra tilbake til hjemlandet, sier Andreas Furuseth, juridisk seniorrådgiver i Noas.

Han sier det i prinsippet ikke er noe i veien med å sende noen tilbake til et farlig land hvis personen selv ønsker det.

- Problemstillingen blir som oftest heller hva som er praktisk mulig. Norske myndigheter gir for eksempel hjelp til frivillige returer til Sør-Somalia, sier Furuseth.

Avhopper Altajer har forklart norske myndigheter at han er avhopper fra det syriske regimet. Han sier han også regnes som en fiende av IS, som kontrollerer store områder. Men han sier han har en grei relasjon til Den frie syriske hæren, som kontrollerer andre områder.

- Kan det være mulig for norske myndigheter å sende ham til et av disse områdene?

- Det er ikke noe i veien for det i teorien, men det kan være praktisk vanskelig. Norske myndigheter har ingen grunn til å skulle holde tilbake en som ønsker å reise, men det må gjøres på en måte som er gjennomførbar, sier Furuseth.

Han sier de som utelukkes fra flyktningestatus, men som blir værende i Norge fordi det er umulig å sende dem ut i enkelte tilfeller får innvilget opphold på humanitært grunnlag.

- Det er anledning til å omgjøre hvis noen for eksempel har vært skilt fra familien sin i lang tid, og det er en vanskelig situasjon i hjemlandet.

Redd for familien 33-åringen har midlertidig opphold i Norge, med begrensede rettigheter. Kona og de to små barna hans er fortsatt i Syria, og han får ikke lov til å hente dem hit.

- Norske myndigheter kan ikke sende ham til hjemlandet Syria så lenge han der risikerer alvorlige reaksjoner i strid med våre internasjonale menneskerettslige forpliktelser, skrev avdelingsdirektør Ketil Larsen i UNE i en e-post til Dagbladet før helga.

33-åringen er han redd for sin kone og sine to barn som fortsatt er i Syria, og ønsker å dra til dem for å få dem ut av landet.

- Dette er en politisk avgjørelse. Jeg har ikke gjort noe galt. Hvis norske myndigheter har noe i mot meg, så må de si det. De må si at jeg er kriminell eller at jeg lyver. Jeg har bare fortalt sannheten. De lot meg vente i et og et halvt år. Så fikk jeg avslag. Og så kan jeg ikke dra fra landet, sier han oppgitt.