Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- I Putins hode er det bare Gud som står over ham

Men Putin sier han ikke vil være president resten av livet.

IKKE BESTEVENNER: Tidligere president Mikhail Gorbatsjov er ikke nådig med Vladimir Putin. Foto: NTB Scanpix
IKKE BESTEVENNER: Tidligere president Mikhail Gorbatsjov er ikke nådig med Vladimir Putin. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den siste uka har det meste vi har hørt om fra Russland utspilt seg over et sjakkbrett mellom en nordmann og en inder. Samtidig har noen av Russlands mektigste og mest toneangivende menn gitt sine syn på hva som foregår i landet i øst.

Mikhail Gorbatsjov, mannen som fikk Nobels fredspris i 1990 for sin rolle i å avslutte Den kalde krigen, utga i forrige uke boka «Etter Kreml» .

Under lanseringen i Moskva, sa 83-åringen klart fra om hva han mener om nåværedne president Vladimir Putins politikk, som stadig blir mer imperialistisk og aggressiv overfor Vesten.

- I Putins hode er det bare Gud som er over ham, sa Gorbatsjov, som også klaget over at Putin aldri ba ham om råd.

For selvsikker USAs visepresident Joe Biden kritiserte Putin og Russland forrige uke og advarte mot at Russlands Ukraina-aktivitet vil svekke forholdet mellom Øst og Vest. Gorbatsjov som selv har advart mot en ny kald krig, mener Putin må gå i seg selv.

- Putin har tatt til seg den samme sykdommen som jeg led av tidligere - selvsikkerhet. Ikke la den bli for høy. Det var det som ødela meg, sa han, ifølge Telegraph.

Gorbatsjov og Putin møttes til et kort møte i juni, men Gorbatsjov har sendt flere møteforespørsler som så langt har blitt avvist.

NY BOK: Mikhail Gorbastjov har nettopp lanser en ny bok. Foto: AFP PHOTO / VASILY MAXIMOV/NTB Scanpix
NY BOK: Mikhail Gorbastjov har nettopp lanser en ny bok. Foto: AFP PHOTO / VASILY MAXIMOV/NTB Scanpix Vis mer

- Jeg er nødt til å delta, og ingen kan få meg til å tie, selv om folk vil at jeg skal forlate Russland. Jeg vil ikke forlate Russland, de som ber meg om det kan reise selv, sa han.

Ikke president for livet I et over 60 000 tegns (!) langt intervju med det russiske nyhetsbyrået ITAR-TASS, publisert i går, snakker Putin ut om sin egen tid som president.

- Jeg skal ikke være president for alltid. Om jeg stiller til valg i 2018 gjenstår å se. Det kommer an på situasjonen da og mitt eget humør, sier Putin.

Putin ble valgt til en seksårsperiode i 2012 etter et opphold fra presidentembete på fire år. Hvis han nok en gang blir valgt i 2018 vil han altså sitte ved makta fram til 2024. Putin selv mener det vil være skadelig for landet om han sitter utover det.

Putin forsvarer også Russlands utenrikspolitikk, og mener Russland ikke forsøker å opprette et nytt jernteppe. Han mener også det vil være umulig for andre nasjoner å bygge en mur rundt Russland og isolere dem fra resten av verden.

Innenrikspolitisk styrer han imidlertid med jernhånd. Han anerkjenner at alle ikke er enige eller støtter ham, og mener det er greit så lenge kritikken er konstruktiv og loven ikke brytes.

Han uttaler også at regjeringen vil knuse alle de som motarbeider Russland, og omtaler i intervjuet disse som «bakterier».

- De er inni deg hele tida, disse basillene. Men er du sterk nok kan du holde sykdommen i sjakk ved hjelp av et godt immunforsvar, sier Putin.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling