Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- I realiteten et kutt for barnehagene

Det er veldig overraskende at regjeringen i et valgkampbudsjett vedtar utbygging av barnehager uten å øke kvaliteten og inneholdet, mener Høyres familiepolitiske talskvinne Linda Helleland.

- FØLGER IKKE OPP: Høyres Linda Hofstad Helleland hevder regjeringen er mer opptatt av kvantitet enn kvalitet i barnehagene.
Foto: Krister Sørbø / NTB Scanpix
- FØLGER IKKE OPP: Høyres Linda Hofstad Helleland hevder regjeringen er mer opptatt av kvantitet enn kvalitet i barnehagene. Foto: Krister Sørbø / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun mener regjeringen ikke følger opp godt nok etter at kommunene fikk mer av ansvaret for barnehageutbygging fra i fjor. Helleland etterlyser satsing på kompetanseheving og flere førskolelærere. - Regjeringen satser bare på flere plasser, ikke på innhold. Det er veldig overraskende i et budsjett for et år hvor de skal inn i en valgkamp. Med dette budsjettet er barnehagesatsingen i realiteten kuttet med 3 prosent, sier Helleland til NTB. Hun mener økningen på 20 millioner kroner til kompetanseheving i barnehagene i budsjettforslaget ikke er nok.
- Hun har misforstått Regjeringen foreslår å øke bevilgningene til barnehageformål med 764 millioner kroner i 2013. Maksimalgrensen for foreldrebetalingen vil bli videreført på samme nivå som i 2012. Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) mener Helleland har misforstått eller ikke lest budsjettet nøye nok. - Det hun påstår om kutt, er feil. Det kan skyldes at det er noen beregninger hun ikke har forstått i innlemmingen av barnehagetilskuddene i kommunerammen, i stedet for rett over statsbudsjettet, sier hun til NTB.
- Ikke mulig med to opptak Halvorsen påpeker at det totalt ligger 154 millioner kroner i 2013-budsjettet til ulike kompetansetiltak. Midlene brukes blant annet på å la flere assistenter få ta fagbrev og forsterking av førskolelærerutdanningen fra neste høst. Helleland mener også det er feil av regjeringen å skryte av full barnehagedekning, når kommunene fortsatt ikke får støtte til plass for barn født etter 31. august. Opposisjonspartiene har tatt til orde for flere årlige opptak. Men Halvorsen understreker at verken Høyre eller noen andre har presentert et budsjett hvor det lar seg gjøre. - For ett opptak til kreves det 1.000 ekstra førskolelærere. Og det er jo nettopp for å holde en høy kvalitet på de ansatte, at vi venter med å innføre dette, sier kunnskapsministeren.
KrF: Svikter unge familier KrF-leder Knut Arild Hareide er også skuffet over familiepolitikken i statsbudsjettet. - Når det ikke kommer noe ekstra barnehageopptak, og kontantstøtten for toåringer er fjernet, samtidig som foreldrepermisjonen øker kun for pappa, blir det mindre valgfrihet for familiene, sier han. Hareide betegner det også som grovt urettferdig at studenter og andre unge foreldre utenfor arbeidslivet, bare får en brøkdel av godene til yrkesaktive foreldre. - Altfor mange unge kvinner oppgir dårlig økonomi som årsak til abort, og økt engangsstønad ville vært et viktig bidrag for å hjelpe kvinner til å bære fram barnet, sier Hareide.
Til kamp mot detaljstyring Helleland i Høyre er også skuffet over at maksprisen for barnehageplass fortsatt er den samme for fattig og rik. Hun mener flere barnehageopptak er mye mer etterlyst blant barnefamilier enn to uker ekstra, og gjentar argumentet om at regjeringens barnepolitikk bare passer for «Grünerløkka-pappaen». - I familier hvor farens inntekt fortsatt er mye høyere enn morens, utgjør de to ukene øremerket faren et solid inntektstap. Den rødgrønne regjeringen fortsetter sin detaljstyring av familielivet, sier Helleland.
Hun varsler at større frihet på denne fronten blir en viktig sak for partiet i valgkampen.

(NTB)