I regjering med Erna vil Trine stoppe karakterer i 5.trinn og beholde nynorsken

For Venstre-lederen vil ikke ha Høyres nye skolehverdag.

SATSER PÅ LÆRERNE: Trine Skei Grande vil gjøre det hun kan for å forhindre at Erna Solberg for gjennomslag for å innføre karakterer i 5.trinn og legge til rette for differensiert undervisning. I stedet vil Venstre ha en storstilt satsing på lærerne, hvor etterutdanning og kompetanseheving står i fokus. Her er Venstre-lederen avbildet før Venstres landsmøte braket løs i vår. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SATSER PÅ LÆRERNE: Trine Skei Grande vil gjøre det hun kan for å forhindre at Erna Solberg for gjennomslag for å innføre karakterer i 5.trinn og legge til rette for differensiert undervisning. I stedet vil Venstre ha en storstilt satsing på lærerne, hvor etterutdanning og kompetanseheving står i fokus. Her er Venstre-lederen avbildet før Venstres landsmøte braket løs i vår. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stikk i strid med Høyres planer for norsk skole, vil Venstre beholde nynorsken og ha en fortsatt karakterfri skole fram til ungdomstrinnet.

- Det er veldig feil å innføre karakterer i barnskolen, sier Venstre-leder Trine Skei Grande med tydelig beskjed til Høyre.

- All forskning vise at de har lite læringsutbytte av det. Det er i tillegg en enorm byråkratisering for lærerne. Alle unger er dyktig til noe. Opplevelsen av mestring i for eksempel gymmen, vil lette læringen også andre steder. Det å bare fokusere på noen teoretiske fag, gjør at ungene ikke får en helhetlig mestringsfølelse, sier Trine Skei Grande om Høyres forslag å innføre karakterer i 5.trinn.

I dag lanserer Venstre sine 10 tiltakspunkter for hva partiet mener er en bedre skole. I planen står det ikke ett ord om karakterer i mellomtrinnet, såkalt nivådeling eller differensiert undervisning og heller ingenting om sidemålet.

Vil stoppe Høyreskolen Likevel er det dundrende klart for Venstre-lederen at hun vil gi Erna Solberg maksimalt med motstand om Høyre vil innføre noe av det.

- Vi er imot at Høyre skal fjerne nynorsken. Det er heller ingen forskning som viser at man får mer læringsutbytte av å innføre differensiert undervisning eller nivådeling. Vi vil ikke at skolen skal bli en ideologisk slagmark. Skal vi lage en god skole, må vi ha en forskningsbasert skole, sier hun og understreker:- Dette viser med all tydelig at det er veldig stor forskjell på om det er Venstre og KrF som skal forhandle med Høyre i regjering, eller om det er Frp som skal det. Enhver som kjenner Venstre, vet for viktig skole er for partiet.

Lærerne i fokus Alle punktene i Venstres nye tiltaksplan for en bedre skole er tiltak for å forbedre lærerne.

- Lærerne er den viktigste innsatsfaktoren vi har i skolen. Regjeringen har satset mye på det rundt læreren. Vi mener det er viktig å satse på faglærte lærere. Det er de viktige lærerne, de som kan fagene sine. Det er det som funker best. I sum vil alle disse tiltakene gjøre skolen bedre, sier Grande.

Ufaglærte lærere På lærerfronten er det aller viktigste for Venstre er å sørge for at de 10 000 som i dag er ufaglært, får utdannelse.

- Mange av dem er dyktige lærere, men de har ikke all den faglige ballasten som de trenger. Det er et tiltak som vil ha stor virkning inn i skolen om vi får gjort noe med dette, sier hun.

Ny utdanningsminister? Skulle Venstre komme i regjering med Høyre er nettopp kunnskapsministeren eller utdanningsministeren den posten Venstre-lederen vil hige mest etter. Venstres 10 punkter for en bedre skole er nettopp hva Trine Skei Grande som utdanningsminister vil prioritere.

- Det er noen som har sagt at jeg har veldig gode planer som ny utdanningsminister. Det er jeg enig i, sier hun og viser til at hun allerede på landsmøte i vår ble anklaget for å lansere seg selv som nettopp utdanningsminister i en borgerlig regjering.

- Det er helt greit. Det er like greit å være ærlig på det, sier hun.