I retten for massedrap 70 år etter

Oskar Gröning (93) sorterte gull fra 300 000 jøder i Auscwitz i 1944.

SKREKKENS MUSEUM:  FNs generalsekretær Ban Ki-moon på besøk i Auschwitz-Birkenau i fjor høst under inngangsporten med skiltet Arbeit Macht Frei - arbeid gir fri. Foto: Alik Keplicz, AP/NTB Scanpix.
SKREKKENS MUSEUM: FNs generalsekretær Ban Ki-moon på besøk i Auschwitz-Birkenau i fjor høst under inngangsporten med skiltet Arbeit Macht Frei - arbeid gir fri. Foto: Alik Keplicz, AP/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 66 år etter at han ble «frikjent» for første gang,  må den nå 93 år gamle tidligere SS-sersjanten Oskar Gröning møte i retten og svare for krigsforbrytelser og medvirkning til at minst 300 000 jøder ble gasset i hjel under 2. verdenskrig.

Den da 22 år gamle nyutdannede bankmannen meldte seg som frivillig til Waffen SS våren 1944, og ble plassert i administrativ avdeling i «arbeidsleiren» Auschwitz-Birkenau.

Gröning har gitt den samme forklaringen i flere tiår. Han hadde kun en passiv rolle med å ta i mot de nye togpassasjerene på perrongen i Auschwitz.

300 000 gasset direkte Det var samtidig med  at Hitler-Tyskland satte i gang en massedeportasjon for å finne den endelige løsningen på jødeproblemet i Ungarn.

Fra mai til 11. juli ble om lag 425 000 jøder transportert inn i dødsleiren med tog. Minst 300 000 ble gasset i hjel direkte.

Gröning ble overført til en kampavdeling, arrestert av britene etter Tysklands sammenbrudd i 1945 og var et par år britisk krigsfange.

I 1947 eller 1948 ble han sendt tilbake til familien i Tyskland som en fri mann. Der måtte han bygge opp en ny yrkeskarriere i glassindustrien.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer