I retten for massedrap 70 år etter

Oskar Gröning (93) sorterte gull fra 300 000 jøder i Auscwitz i 1944.

 SKREKKENS MUSEUM:  FNs generalsekretær Ban Ki-moon på besøk i Auschwitz-Birkenau i fjor høst under inngangsporten med skiltet Arbeit Macht Frei - arbeid gir fri. Foto: Alik Keplicz, AP/NTB Scanpix.
SKREKKENS MUSEUM: FNs generalsekretær Ban Ki-moon på besøk i Auschwitz-Birkenau i fjor høst under inngangsporten med skiltet Arbeit Macht Frei - arbeid gir fri. Foto: Alik Keplicz, AP/NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 66 år etter at han ble «frikjent» for første gang,  må den nå 93 år gamle tidligere SS-sersjanten Oskar Gröning møte i retten og svare for krigsforbrytelser og medvirkning til at minst 300 000 jøder ble gasset i hjel under 2. verdenskrig.

Den da 22 år gamle nyutdannede bankmannen meldte seg som frivillig til Waffen SS våren 1944, og ble plassert i administrativ avdeling i «arbeidsleiren» Auschwitz-Birkenau.

Gröning har gitt den samme forklaringen i flere tiår. Han hadde kun en passiv rolle med å ta i mot de nye togpassasjerene på perrongen i Auschwitz.

300 000 gasset direkte
Det var samtidig med  at Hitler-Tyskland satte i gang en massedeportasjon for å finne den endelige løsningen på jødeproblemet i Ungarn.

Fra mai til 11. juli ble om lag 425 000 jøder transportert inn i dødsleiren med tog. Minst 300 000 ble gasset i hjel direkte.

Gröning ble overført til en kampavdeling, arrestert av britene etter Tysklands sammenbrudd i 1945 og var et par år britisk krigsfange.

I 1947 eller 1948 ble han sendt tilbake til familien i Tyskland som en fri mann. Der måtte han bygge opp en ny yrkeskarriere i glassindustrien.

Skjønte hva som foregikk
Gröning har aldri benektet at han skjønte hva som foregikk i Auschwitz, og han har i flere sammenhenger tatt avstand fra nazi-sympatisører som benekter jødeutryddelsene under den siste verdenskrigen.

På 1970- og 80-tallet satte etterforskere i gang nye omfattende undersøkelser av masseutryddelsene i gasskamrene i Auschwitz.

I 1985 ble Gröning sjekket ut av statsadvokaten i Frankfurt som ikke ansvarlig for krigsforbrytelser - for andre gang.

Siste vinter satte tysk politi i gang husransakelse hos flere av de drøyt tjue gjenlevende i tysk tjeneste i Auschwitz.

I den sammenhengen dukket navnet til Gröning opp i «nye» papirer.

Etter disse beslagene mente statsadvokaten i Hannover at Gröning hadde en aktiv rolle allikevel, som kvalifiserte til siktelse for krigsforbytelser.

Ifølge en siktelse fra februar i år skulle den tidligere bankmannen ha hatt en sentral rolle i sotering av gull og andre verdisaker fra de ungarske jødene 70 år tidligere.

- Glad for å ha vært med
Også to andre menn i tysk tjeneste i dødsleiren ble siktet for medvirkning til massedrap i februar.

94 år gamle Hans Koenig skal ifølge Daily Mirror ha uttalt til en tysk avis så seint som i fjor at han var «glad for å ha vært en del av Auscwitz-prosessen».

Både Koenig og den tredje blir nå regnet for å være for syke til å stille i en rettssak.

Men Gröning skal være frisk nok.

Advokaten hans vil ikke kommentere den siste utviklingen.