RISIKERER DØDSSTRAFF: 21 år gamle Dzhikhar Tsarnajev er tiltalt for over 30 punkter, først og fremst for tre drap og skader på 264 mennesker i bombingen av Boston maraton i 2013. Foto: AFP PHOTO / FBI / NTB scanpix
RISIKERER DØDSSTRAFF: 21 år gamle Dzhikhar Tsarnajev er tiltalt for over 30 punkter, først og fremst for tre drap og skader på 264 mennesker i bombingen av Boston maraton i 2013. Foto: AFP PHOTO / FBI / NTB scanpixVis mer

I retten for USAs dødeligste angrep siden 11. september: - Han hadde drap i hjertet

Forsvareren med overraskende innrømmelse i rettssaken etter Boston-terroren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag startet rettssaken mot den 21 år gamle Dzhokhar Tsarnajev, tiltalt for terrorangrepet mot Boston maraton i april 2013.

Tre mennesker døde i angrepet, og så mange som 264 ble skadd. Flere av de skadde måtte amputere lemmer etter at trykkokerbombene, fylt med spiker, kulelager og andre gjenstander - ble plassert ved målområdet for idrettsarrangementet.

Partene i saken, representert ved forsvarsadvokat Judy Clark, og påtalemyndigheten ved statsadvokat William Weinreb, holdt i dag sine innledningsforedrag. Der kom Tsarnajevs forsvarer med en overraskende innrømmelse, skriver Boston Globe.

- Han er skyldig - Bombingen var en feil handling utført at Tsarnaev og hans avdøde bror, Tamerlan Tsarnajev. Det er lite av det vi er uenig i. Det var ham, sa forsvarer Clark.

Tamerlan (26) ble drept i en skuddveksling med politiet fire dager etter at de hjemmelagde trykkokerbombene ble detonert blant tusenvis av mennesker ved målstreken i Boston maraton.

Hun forsøkte imidlertid i stor grad å legge skylde over på eldstebroren under rettssakens innledning. Hun forklarte at storebror Tamerlan var «selvradikalisert» og at Dzhokar hadde fulgt ham.

Angrepet mot Boston maraton er det dødeligste i USA siden angrepene mot World Trade Center i 11. september 2001. Blant de tre drepte var blant annet en åtte år gammel gutt. Etter angrepet var terrorberedskapen i USA svært høy og politijakten på bakmennene var intens.

Tre dager etter bombeterroren, ble også den 27 år gamle politimannen Sean A. Collier drept av flere skudd da han satt i sin politibil under jakta.

Det er over 30 tiltalepunkter mot Tsarnaev, og han benekter skyld for alle. 21-åringen risikerer dødsstraff for 17 av tiltalepunktene.

- Hadde drap i hjertet Påtaleadvokat William Weinreb var klar i sin tale under dagens rettsmøte, der flere av de pårørende etter bombingen hadde møtt opp. Blant dem var danseren Heather Abbott, som mistet et bein i angrepet. Til stede var også foreldrene til åtteåringen Martin Richard, som sto på et metallgjerde sammen med flere andre barn da bomba gikk av, skriver NTB.

- Han latet som om han var en tilskuer, men hadde drap i hjertet, sa Weinreb.

STERKT BILDE: Bildet viser hvordan nåværende paramedic Paul Mitchell i full uniform, publikummer Carlos Arredondo i collegegenser og cowboyhatt og student og maraton-frivillige Devin Wang i treningsklær, i panikk, har gått sammen for å redde Jeff Bauman, som sitter kritthvit og alvorlig skadd i rullestol med åpne sår og bandasjer. Les deres historie her. Foto: AP Photo / Charles Krupa / NTB scanpix.
STERKT BILDE: Bildet viser hvordan nåværende paramedic Paul Mitchell i full uniform, publikummer Carlos Arredondo i collegegenser og cowboyhatt og student og maraton-frivillige Devin Wang i treningsklær, i panikk, har gått sammen for å redde Jeff Bauman, som sitter kritthvit og alvorlig skadd i rullestol med åpne sår og bandasjer. Les deres historie her. Foto: AP Photo / Charles Krupa / NTB scanpix. Vis mer

- Han mente selv han var en soldat i en hellig krig.

Ifølge BBC kikket Tsarnaev rett fram da Weinreb holdt sitt innledningsforedrag, og beskrev de grusomme scenene i minuttene etter at bombene hadde gått av i den amerikanske storbyen.

- Lufta var fylt med lukta av brennende svovel og folks skrik.

- Bomba han brukte er foretrukket av terrorister fordi den er designet for å rive folk i stykker og skape et helsikes spetakkel, sa statsadvokaten.

Lang jury-jakt Det har ikke vært enkelt å finne en upartisk jury til rettssaken i Boston, der mange ble sterkt preget av terrorangrepet, og rettssaken har vært utsatt flere ganger.

Nå har imidlertid 1350 kandidater blitt til tolv jurymedlemmer og seks stedfortredere, skriver NTB.

Blant disse er en teleingeniør som jobbet ved sykehuset i Massachusetts samme dag som angrepet skjedde, en advokatsekretær som har sagt hun tror Tsarnajev er skyldig, men at hun vil fatte en avgjørelse basert på bevisene i saken, og en skoleansatt som kjøpte effekter med slagordet «Boston Strong» etter terroren, ifølge Boston Globe.

MØTTE I RETTEN: Overlevende var Marc Fucarile på krykker var én av mange berørte etter Boston-terroren som møtte opp i retten i dag. Foto: REUTERS/Brian Snyder/NTB Scanpix
MØTTE I RETTEN: Overlevende var Marc Fucarile på krykker var én av mange berørte etter Boston-terroren som møtte opp i retten i dag. Foto: REUTERS/Brian Snyder/NTB Scanpix Vis mer