I retten i dag

Klokka 10.30 skal Anne-Kat. Hærland (32) forklare seg om fyllekjøringen i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I formiddag klokka 10.30 møter tv-kjendisen Anne Kat. Hærland i Oslo tingrett. Der må hun forklare seg om novemberdagen i fjor da hun skal ha kjørt bil med 1,26 i promille, og stukket av fra ulykkesstedet uten å melde fra.

Hærland har tilstått alt, og retten skal derfor bare ta stilling til straffeutmålingen.

Ville kaste ut pressen

Medieoppmerksomheten rundt Hærlands fyllekjøring er et moment som hennes forsvarer, Peter S. Nørgaard, trolig vil vektlegge som formildende omstendighet.

Forsvareren har tidligere begjært lukkede dører den timen rettssaken er ventet å ta, men dommeren avslo begjæringen. Nørgård påkjærte deretter kjennelsen til Borgarting lagmannsrett, men fikk ikke medhold.

- Kjæremålet er forkastet, får Dagbladet.no opplyst ved Borgarting lagmannsretts kjæremålsavdeling i dag tidlig.

Det betyr at rettsmøtet i utgangspunktet vil gå for åpne dører, dersom kjennelsen ikke påkjæres helt opp til Høyesterett.

Ifølge Oslo tingrett er dette imidlertid lite sannsynlig.

Ifølge forsvarer Nærgård er det likevel mulig at deler av Hærlands forklaring vil gå for lukkete dører. Dette vil tingretten ta stilling til under dagens rettsmøte.

Risikerer fengsel

Saken mot Anne Kat. er en såkalt pådømmelsessak, der hun har gitt en uforbeholden tilståelse. Det føres ikke nødvendigvis vitner, og i retten sitter kun én fagdommer. Verken forsvarer eller aktorat er pålagt å møte, men forsvarer Peter Nørgård vil møte sammen med sin klient i formiddag.

- Jeg vil være til stede, sier Nørgård til Dagbladet.no.

Påtalemyndigheten har lagt ned påstand om 30 dagers ubetinget fengsel for tv-kjendisen.

I tillegg risikere Hærland å betale ei klekkelig bot. Det er vanlig prosedyre i promillesaker å fastsette bøtene etter inntekt, og halvannen brutto månedslønn er standarden.

I 2002 hadde Hærland en skattbar inntekt på 780 000 kroner. Det er bruttolønnen minus alle fradrag. Det betyr ifølge Aftenposten at hun risikerer en bot på over 90 000 kroner. Hun vil trolig også miste førerkortet for to år.

Fyllekjørte

Anne-Kath Hærland har tilstått alt i forbindelse med den famøse fyllekjøringen, som skjedde like før klokka 08 den 11.november i fjor. Med 1,26 i promille skal hun først ha kjørt i en parkert bil, og deretter en bil med to personer som ventet på grønt lys.

Hærland la alle kort på bordet da politiet kom, men nektet for at hun hadde stukket av og prøvd å la være å varsle om den første påkjørselen.

- Jeg beklager og er veldig lei meg. Jeg var i middagsselskap dagen før, men sto tidlig opp og ville kjøpe avisene. Dessverre - og det beklager jeg - regnet jeg ikke timene fra siste vinglass til jeg satt meg i bilen, uttalte Hærland via sin manager da fyllekjøringen ble kjent i mediene i fjor.

Rettssaken skulle egentlig vært avholdt i mars i år, men den ble utsatt etter at Hærland tilsto forholdet. Saken kan derfor føres uten vitner og bevisførsel.

I RETTEN: Anne-<wbr>Kat. Hærland ønsket å lukke retten når hun i dag skal forklare seg om sin fyllekjøring. Her er hun fotografert under en Se og Hør-<wbr>fest i Oslo i fjor høst.
MISTET BILEN: Nissan hadde sponset ulykkesbilen, og Anne-<wbr>Kat. fikk den ikke tilbake etter fyllekjøringen.