I retten igjen

Mens han venter på NOKAS-dommen, møter David Aleksander Toska i retten for to tyveri i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokka 09.00 i dag møtte David Aleksander Toska nok en gang opp i retten, knappe to uker etter at han var ferdig med NOKAS-saken i Stavanger. I dag står han tiltalt for et  innbrudd hos DnB NOR på Bryn og et innbruddsforsøk mot Norsk Medisinaldepot.

Toska erkjente som ventet ikke straffskyld for innbruddene, men erkjente bare straffskyld for et mindre punkt i tiltalen om brudd på veitrafikkoven.

Tiltalen mot Toska omfatter grovt tyveri, innbrudd, skadeverk og alvorlige brudd på narkotikalovgivningen. Den omfatter også forsøk på legemsbeskadigelse.

Politi-samarbeid

Det har tidligere blitt klart at Toska vil erkjenne de faktiske forhold, men nekte straffskyld i begge sakene. Han mener seg i begge tilfeller utsatt for ulovlig politiprovokasjon.

En Securitas-vekter ga Toska opplysninger om alarmsystemer og vakt- og sikkerhetsrutiner i bygningene på de to stedene. Disse opplysningene skal ha gjort hovedarkitekten bak Nokas-ranet i stand til å begå de to kuppene. Først seinere kom det fram at vekteren ikke bare hadde snakket med Toska - men også med politiet.

Millioner mangler

I medisinaldepotsaken skal Grønland politistasjon ha vært klar over Toskas kupp-plan. De skal ha hatt medisinaldepotet under oppsikt mens Toskas assistenter saget seg gjennom taket. Tjenestemennene fra Grønland hadde planer om å la gjerningsmennene fullføre innbruddet før man grep inn. Planen skar seg imidlertid da tjenestemenn på Stovner politistasjon snappet opp en alarm og grep inn overfor innbruddstyvene.

To personer, en 27-åring og en 25-åring, ble fersket på medisinaldepotets tak idet de var i ferd med å sage seg inn.

På tross av at politiet ble holdt løpende informert, ble Toska heller ikke stoppet fra å rane banken på Bryn. Banken fjernet sine egne penger, mens verdiene til kundene ble liggende i bankboksene. 20 millioner er sporløst borte. Toska hevder at utbyttet var tre millioner, og nekter straffskyld.

Begge sakene har vært behandlet i Oslo tingrett før, men da var Toska på rømmen. En 36-åring som dro til Malmø for å kjøpe boret som ble brukt under Bryn-kuppet og en 25-åring som ble fersket på taket på medisinaldepotet er domfelt. En 29 år gammel venn av Toska som var tiltalt for vakthold under medisinaldepotkuppet ble frifunnet.

Dagbladet.no følger rettssaken.

I RETTEN: David Toska står tiltalt for ett ran og ett ransforsøk.
MILLIONRAN: 20 millioner er sprløst borte etter ranet på Bryn.