Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I retten nå: Tilstår drap på Trude (38)

De hadde levd sammen nesten hele sitt voksne liv før 42-åringen drepte sin eks-kone Trude Brenna Aasen (38) i Os i april i fjor. I dag skal han forklare seg i retten om hvorfor han tok livet av henne med flere knivstikk.

DREPT: Trude Brenna Aasen ble drept av sin fraseparerte ektemann. Foto: Privat
DREPT: Trude Brenna Aasen ble drept av sin fraseparerte ektemann. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Straffesaken har startet i Bergen tingrett. Tiltalte har tatt sin plass i retten ved siden av forsvarsadvokat Per Magne Kristiansen.

Det fraseparerte ekteparets to voksne barn vil følge rettsforhandlingene sammen med bistandsadvokat Ellen Eikeseth Mjøs. Det var datteren som først ringte politiet for å fortelle at hennes far hadde sagt at han hadde tatt livet av moren med kniv.

I et langt avhør med politiet natta etter drapet, erkjente han straffskyld for å ha tatt livet av sin fraseparerte kone.

DREPT MED KJØKKENKNIV: Trude Brenna Aasen ble 38 år gammel. Hun ble funnet drept med kniv i en bil i utkjørselen fra huset hvor hun bodde i Lyseklosterveien 24. april i fjor. Foto: Leif Stang/Dagbladet
DREPT MED KJØKKENKNIV: Trude Brenna Aasen ble 38 år gammel. Hun ble funnet drept med kniv i en bil i utkjørselen fra huset hvor hun bodde i Lyseklosterveien 24. april i fjor. Foto: Leif Stang/Dagbladet Vis mer

Trude Brenna Aasen ble funnet død i utkjørselen fra boligen i Lyseklosterveien i Os kommune sør for Bergen søndag 24. april i fjor. Drapet rystet nabolaget.

Aktor og statsadvokat Benedikte Høgseth sier at den 42 år gamle rørleggeren skal ha forklart i avhør med politiet at han oppsøkte eks-kona for å få undertegnet noen dokumenter i forbindelse med ekteskapsbruddet. Han var tidligere ustraffet.

Kan være planlagt

Deling av økonomi og en eiendom skal være blant bevistemaene i saken.

Aktor Benedikte Høgseth sier i retten at påtalemyndigheten mener at drapet var planlagt, og at han hadde med seg kniv til møtet med sin fraseparerte kone.

Han har erkjent skyld for forsettlig drap. Den nye straffeloven har ikke lenger noe skille mellom forsettlig og overlagt drap, men om han blir dømt for å ha planlagt drapet, vil det få stor betydning for straffeutmålingen.

Drapsvåpenet, en stor kjøkkenkniv, ble funnet i bilen der Trude Brenna Aasen ble drept av flere knivstikk. Hun døde av forblødning på stedet. Tiltalte har selv forklart at det svartnet for ham, og at han drepte i affekt.

Datteren er vitne

Politiet fant et brev i eks-konens bolig som var skrevet av tiltalte. Det er blitt oppfattet som et selvmordsbrev. Trude Brenna Aasen hadde fått ny kjæreste.

FORSVARER: Advokat Per Magne Kristiansen sier i retten at samlivet mellom tiltalte og drapsoffer må få fokus under rettsforhandlingene. Foto: Leif Stang/Dagbladet
FORSVARER: Advokat Per Magne Kristiansen sier i retten at samlivet mellom tiltalte og drapsoffer må få fokus under rettsforhandlingene. Foto: Leif Stang/Dagbladet Vis mer

42 åringens forsvarer, advokat Per Magne Kristiansen, mener at spørsmål om drapsmotiv er veldig sammensatt, noe som vil komme fram under rettsforhandlingene.

Han sier i retten at det ikke er noen tvil om at det har funnet sted et drap som er beskrevet av aktor, men han minner om at dette er en sak med minstestraff og lengstestraff, avhengig av om drapet var planlagt eller om det skjedde i affekt.

- Det er klart at vi må sette fokus på samlivet mellom de to, spesielt det siste året, sier Kristiansen.

Politibetjent og kriminaltekniker Nina Arnesen viser bilder og forteller at det er funnet dokumenter fra Kartverket for en eiendom i Masfjorden som var adressert til tiltalte. En bukse og en jakke er funnet med blod og DNA fra avdøde og DNA fra tiltalte.

DREPT MED KNIV: Den drapstiltalte 42-åringen skal ha brukt denne kniven da han tok livet av sin fraseparerte kone. Foto: Politiet
DREPT MED KNIV: Den drapstiltalte 42-åringen skal ha brukt denne kniven da han tok livet av sin fraseparerte kone. Foto: Politiet Vis mer

Flere skader av kniv

Professor Inge Morild i rettsmedisin forklarer i retten at obduksjonen av Trude Brenna Aasen viste stikk med kniv i en arm, i hjertekammer og hjertepose, og gjennom leveren og tykktarmen. I alt er det funnet fire stikk og et bittmerke i en arm.

Bildene han viser tyder på at hun har kjempet for å komme seg unna kniven. Hun hadde flere knivskader i hendene.

I alt 12 vitner er stevnet for Bergen tingrett, deriblant datteren til det tidligere ekteparet.

Bistandsadvokat Ellen Eikeseth Mjøs har varslet at hun vil legge ned påstand om erstatning og oppreisning til barna.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media