I retten snakket han i tredjeperson og mente han var utnevt av satan. Nå skal psykisk syke Scott henrettes

I Texas.

<strong>SKAL DØ:</strong> 3. desember blir Scott Panettis siste dag, hvis myndighetene får det som de vil. Den nå 56 år gamle drapsmannen er psykisk syk, og er diagnostisert med paranoid schizofreni, og representerte seg selv under rettssaken. Foto: AP Photo/Texas Department of Criminal Justice/NTB Scanpix
SKAL DØ: 3. desember blir Scott Panettis siste dag, hvis myndighetene får det som de vil. Den nå 56 år gamle drapsmannen er psykisk syk, og er diagnostisert med paranoid schizofreni, og representerte seg selv under rettssaken. Foto: AP Photo/Texas Department of Criminal Justice/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Han hadde på seg cowboy-kostyme og en lilla bandana da han skulle forsvare seg i retten, etter at han i 1992 skjøt og drepte sine svigerforeldre foran øynene på sin tre år gamle datter og eks-kone.

Da hadde psykisk syke Scott Panetti vært tvangsinnlagt femten ganger. Første gang i 1978.

Skjøt, drepte, tok på seg dress Han var diagnostisert med paranoid schizofreni og hadde med tida blitt mer og mer sikker på at han ledet en krigføring med djevelen.

Etter å ha skutt svigerforeldrene, kidnappet han datteren og eks-kona. Han tok dem med seg til en hytte og holdt dem innesperret.

Så dusjet han, tok på seg dress og meldte seg for politiet.

Til tross for at han i den påfølgende rettssaken var ikledd kostyme, omtalte seg selv i tredjeperson, mumlet, sov litt, snakket usammenhengende - og forsøkte å stevne John F. Kennedy, paven og Jesus - og 200 andre, fikk han representere seg selv i saken. 

Det til tross for at retten kunne ha bedt ham skaffe seg en advokat, skriver den engelske avisa The Independent.

Rettssaken varte i én dag, og Scott ble dømt til døden for drapene. I morgen, 3. desember, skal den nå 56 år gamle mannen etter planen henrettes i Texas.

Han står øverst på Texas' liste over liste over Scheduled Executions

Saken er gang på gang forsøkt anket. Hver gang uten hell. Advokaten mener han er så syk at han aldri engang skulle sonet i fengsel.

Ingen rettsmedisinsk vurdering Nå raser dødsstraff-debatten i USA på ny. Flere organisasjoner kjemper for at Scott skal få leve. Også republikaneren Ron Paul har engasjert seg, ifølge avisa.

The Atlantic skriver at en høyesterett i USA i 1986 forbød henrettelsen av mennesker med psykiske lidelser. Mennesker som er så ute av seg selv og omverdenen at de ikke forstår konsekvensene av handlingene sine, skulle ikke dømmes.

Gjerningsmannens forsvarer mener loven bør gjelde for Scott. Det er bare ett problem: Retten skal aldri ha bedt om at han skulle bli vurdert av rettspsykiatere. På sju år finnes det ikke ett dokument som kan bevise hans tilstand.

Leste det i avisa Før den fatale episoden hadde barnefaren også blitt tvangsinnlagt etter å ha forsøkt truet datteren og kona med et sverd.

Selv om Scott er psykisk syk, skal dødsstraffen nå fullbyrdes. På onsdag, 3. desember, skal han dø, om ikke saken tar en uventet vending.

Det var ikke mannens forsvarer gjort oppmerksom på. Han fikk vite det gjennom en artikkel i avisa.

<strong>«OPPSUMMERING»:</strong> «Det var alter-egoet Serge som utførte drapet», forklarte Panetti til politiet da han ble pågrepet. Skjermdump: Texas Department of Criminal Justice
«OPPSUMMERING»: «Det var alter-egoet Serge som utførte drapet», forklarte Panetti til politiet da han ble pågrepet. Skjermdump: Texas Department of Criminal Justice Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer