I rettskø siden jul

Sven-Eirik Utsi (35) har vært på frifot siden han ble tiltalt for ran av en pengetransport i desember i fjor. Natt til mandag slo han til i Jessheim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Natt til mandag ble Sven-Eirik Utsi (35) og Carlo Jeanette Hellevig (40) skutt og såret av politiet etter å ha blitt tatt på fersken ved DnB Nors filial på Jessheim. Politiet mener de to tilhører kjernen av det hardbarkete ransmiljøet i Norge, og de sitter nå varetektsfengslet siktet for forsøk på grovt ran.

Utsi må også svare for andre forhold. 19. desember i fjor ble han tiltalt for ranet av en pengetransport i Drammen. Han ble løslatt fra varetekt bare dager før tiltalen ble tatt ut, og har siden vært på frifot, melder Aftenposten.

Da han ble løslatt før jul, hadde Utsi sittet varetektsfengslet i åtte måneder. Ifølge statsadvokat Eirik Førde ble han besluttet løslatt ut fra en helhetsvurdering.

- Fant ikke tidspunkt

Ranssaken i Drammen er først berammet til 1. november i år. Dommer Terje Haglund i Drammen Tingrett forklarer til avisa at den lange tida fra tiltale til berammelse med at det var umulig å finne et tidspunkt tidligere da både aktor og forsvarer kunne møte til hovedforhandling.

Justispolitiker Knut Storberget (AP) mener løslatelsen av Utsi er et skoleeksempel på at dagens rettssystem svikter.

Storberget sier til Aftenposten at påtalesystemet må omorganiseres, slik at det tar kortere tid fra etterforskningen er ferdig til dommen foreligger.

Ifølge avisa skal politiet flere ganger ha aksjonert på bakgrunn av informasjon om ran som Utsi og andre i det norske ransmiljøet skal ha planlagt gjennom våren og sommeren i år.

Hard kjerne

Finnmarkingen Sven-Eirik Utsi fra Tana har lenge vært en av de mest sentrale skikkelsene i det indre ransmiljøet på Østlandet, som skal telle mellom 40 og 50 personer. Han er dømt for et bankran i 1995 med 2,4 millioner kroner i utbytte. Noen få tusenlapper er alt som ble funnet i ettertid. Under ranet ble Utsi skadd, og blodflekker sprutet på skjorta til en av bankfunksjonærene. En blodanalyse felte Utsi, den første raneren i norsk kriminalhistorie som ble dømt på bakgrunn av DNA-materiale. Han tilsto.

I 1990 ble Tana-væringen dømt etter at han slo ihjel en mann med et stolbein og støvsuger-rør.

I retten hevdet Utsi at han var blitt seksuelt misbrukt av avdøde. Han var opprinnelig tiltalt for forsettelig drap, men retten omgjorde dette til uaktsomt drap. Han fikk to års fengsel for mishandlingen og fire års fengsel for ranet i 1995. Utsi skal ha kommet i kontakt med ransmiljøet i hovedstaden da han sonet dommen etter det uaktsomme drapet.

TRENER MYE: Utsi bruker mye tid på å holde kroppen i form.