I Røkkes nett

Røkke kjemper en intens kamp for å sikre seg all makt i Aker RGI. I tillegg vil han nå ha en bit av den norske oljeformuen. For å klare dette har han spunnet et nett av makt med sentrale personer i norsk næringsliv, fagbevegelse og politikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere av disse personene har gitt Røkke legitimitet, og et eventuelt salg av Aker Maritime vil derfor slå tilbake på dem.

Når Røkke igjen kommer og ber om nye jaktmarker - denne gangen vil han bore etter olje i Nordsjøen - blir det vanskelig å si nei til ham.

Håpet er å sikre norske arbeidsplasser. Selv om Røkkes troverdighet er svekket den siste tida, velger likevel selveste LO-sjefen og Ap-lederen å støtte mannen.

Strategen

Kjell Inge Røkkes strategi er like ambisiøs som den er effektiv: Ved å knytte til seg de mektigste innen norsk næringsliv, politikk og fagbevegelse skal målene nås.

En hovedperson i ferden til topps har vært Jens P. Heyerdahl. Både som døråpner og læremester. Men Røkkes egne evner og egenskaper skal ikke undervurderes. Og strategens sjarm og overbevisningskraft er unik.

Her er Røkkes mektige nettverk:

RØKKE OG JENS P. HEYERDAHL

Den viktigste nordmannen i Røkkes forretningsliv er Orklas toppsjef Jens P. Heyerdahl. Det sterke båndet mellom de to finanskjempene har hjulpet Røkke inn i miljøer han tidligere var uglesett i.

Heyerdahl har lært Røkke å spille på lag med de ansatte og fagbevegelsen. Samtidig har han vært døråpner til LO.

Norge er et lite land med flere fellesarenaer. En slik arena er forskningsstiftelsen FAFO. I FAFOs styre møtes Jens P. Heyerdahl, Yngve Hågensen og Jan Balstad. En annen viktig arena er Maritimt Forum, hvor Balstad er sentral.

Det store spørsmålet er nå om Orkla vil akseptere Røkkes bud. Det skal være kritiske røster i Orkla-systemet til budet til Røkke. Jens P. vil trolig være den siste som bestemmer seg. Og det er hans røst som teller i Orkla.

RØKKE OG YNGVE

HÅGENSEN

En viktig forklaring på at Røkke har oppnådd goodwill hos LO-lederen, er nettopp at Heyerdahl har gått god for Røkke. Men inngangen til Yngve har først og fremst vært de lokale tillitsvalgte. Ikke minst hovedtillitsvalgt i Aker RGI, Leif Furre. Furre, også kalt «Røkkes venstre hånd», har lagt mye av premissene for LO-nestleder Jan Balstads - og etter hvert LO-leder Yngve Hågensens - støtte til Røkke.

Han har ordnet sommerens møter mellom Røkke og Hågensen. Møtene skal ha funnet sted både hos Røkke og på Youngstorget. Noen av møtene har Hågensen vært på, men Jan Balstad har deltatt på mange flere møter - også i lokalene til de lokale tillitsvalgte. Balstad har siden 1996 vært en av Røkkes varmeste forsvarere.

Nå har Røkke oppnådd tillit hos selveste LO-sjefen. Og har man først oppnådd Hågensens tillit, skal det mye til før han slår handa av en.

LO-ledelsens uforbeholdne støtte til Røkke er for tiden et hett samtaletema i fagbevegelsen. Kilder Dagbladet har snakket med, sier at mange deler den skepsis Fellesforbundets leder Kjell Bjørndalen uttrykker, men de ønsker ikke å gå ut mot Hågensen. Andre peker på de tillitsvalgte er nødt til å ha dialog med en eier som er opptatt av industriutvikling og sysselsetting. Når Røkke har oppnådd sympati hos LO-lederen, skyldes det også hans bakgrunn og stil. Han er en fighter, han har tæl og bryr seg ikke om å tekkes den fisefine grei-klubben.

RØKKE OG JAGLAND

Jagland og Røkkes profesjonelle relasjon skal ha startet med den omstridte Melbu-saken, hvor Røkke fikk regjeringens tilslutning til å overta Melbu fiskeindustri. Dette brøt med Ap's tradisjonelle fiskeripolitikk. Det ble drevet offensiv lobbyvirksomhet fra Røkkes side, samtidig som både Jan Balstad og Jens P. Heyerdahl spilte en rolle. Dette var første gangen Røkke fikk det som han ville overfor Jagland og Ap. Det har vakt oppsikt i flere miljøer at Jagland i Dagbladet, riktignok noe mer forbeholdent enn Yngve Hågensen, signaliserer sterkt at Aker Maritime bør få konsesjon for å bore olje.

Jagland pleier ikke selv spesiell omgang med Røkke. Men sentrale kilder mener at Heyerdahls allianse med Røkke er et stort pluss overfor Jagland.

RØKKE OG BONDEVIK

Gjennom felles lidenskapelig interesse for Molde Fotballklubb har Kjell Inge Røkke og statsminister Kjell Magne Bondevik en spesiell kontakt. Kilder mener relasjonen er svært viktig for Røkke.

Da den Røkke-finansierte nye Molde stadion ble åpnet, var det Moldes to største sønner som holdt åpningstalene: Røkke og Bondevik.

På Moldes hjemmekamper sitter de gjerne sammen på den gjeveste tribunen. Begge tar alltid turen innom garderoben etter kampen. Kjemien mellom Molde-guttene skal være god.

Bondeviks stab understreker at både Bondevik og Røkke er opptatt av å skille rollene som Molde-patrioter og samfunnstopper og ikke utnytte hverandre. Uansett gir fotballarenaen Røkke en unik mulighet til kontakt med landets statsminister. Kontakten har også stor betydning for Røkkes image.

RØKKE OG KACI

Den 8. september 1998 viser Røkke igjen hvilken strateg han er. Den tidligere Høyre-lederen, handelsministeren og stortingspolitikeren gjennom fire perioder, Kaci Kullmann Five, takker ja til direktørtittel i Aker RGI.

Røkke kunne knapt valgt en bedre lobbyist. Den respekterte eks-politikeren har et imponerende kontaktnett - ikke minst i utlandet - og blir Røkkes spydspiss mot deler av det politiske miljøet, NHO og forvaltningen.

At hun samtidig blir gissel i Røkkes planer om å fjerne Aker RGI fra børsen og hindre offentlig innsyn, har hun i dag ikke synlige problemer med:

-Det vil jeg ikke kommentere. Jeg har sluttet å være politiker, er alt hun vil si om den saken.

RØKKE OG OLE LUND

Kjell Inge Røkke er kjent for sin aktive bruk av advokater. Her i landet har han sikret seg den kanskje mektigste av dem alle: forretningsadvokat Ole Lund. Første gang de møttes var i 1989. Først i år, etter at folkeregisteret truet med å flagge hjem Røkke, har deres kontakt vært av forretningsmessig karakter.

Lunds erfaring og dyktighet kommer godt med. Det gjør også hans evne til å vinne tillit i de fleste leirer. At fungerende olje- og energiminister Anne Enger Lahnstein valgte å utnevne den tidligere Høyre-mannen til det viktige vervet som styreleder i Statoil, er et godt bevis på det.

Utnevnelsen var viktig for Røkke. Også med tanke på muligheten det gir for indirekte kontakt i regjeringen.

Det er Olje- og energidepartementet som skal behandle Røkkes søknad om konsesjon til oljeleting.

RØKKE OG CELINA

Det har vært noen vakre blondiner i Røkkes liv de siste årene. For tida heter hun Celina Midelfart.

At Celina og Kjell Inge har funnet tonen, er ikke nødvendigvis uvesentlig. Celina er nemlig stedatter av Jens P. Heyerdahls nære venninne Tove Kvammen Midelfart. Røkke skal være Kvammen Midelfarts økonomiske rådgiver. Det var også Tove som betalte Røkke nærmere 15 millioner kroner for øya Ihleholmen i Oslofjorden for to år siden.