I Romania har 17 barn dødd av meslinger siden i høst. Nå gir FHI reiseråd til småbarnsforeldre

Svært viktig å vaksinere, er budskapet.

VAKSINE: Et barn får MMR-vaksinen, som beskytter mot meslinger, røde hunder og kusma. At meslinger nærmest er utryddet i Norge, tilskrives hovedsakelig den høye vaksinasjonsdekningen i befolkningen. Foto: Damian Dovarganes / AP / NTB Scanpix
VAKSINE: Et barn får MMR-vaksinen, som beskytter mot meslinger, røde hunder og kusma. At meslinger nærmest er utryddet i Norge, tilskrives hovedsakelig den høye vaksinasjonsdekningen i befolkningen. Foto: Damian Dovarganes / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mens barnesykdommen meslinger er så godt som utryddet i Norge, er dette slett ikke tilfellet andre steder i verden. I EU-landet Romania er 3446 tilfeller registrert siden september i fjor, og 17 barn har dødd, ifølge Det europeiske senter for forebygging av og kontroll med sykdommer (ECDC). På verdensbasis dør over 100 000 av sykdommen hvert år, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

I går publiserte Folkehelseinstituttet (FHI) et reiseråd til småbarnsforeldre som planlegger å reise utenlands. Der råder de folk til å følge med på hvilke land som har utbrudd, og sørge for vaksine før avreise.

- Hovedbudskapet er at barn som skal reise, ikke bør vaksineres seinere enn i barnevaksinasjonsprogrammet. Noen ganger kan det være aktuelt å gi vaksinen tidligere enn det som er anbefalt i Norge, sier Øystein Riise, overlege ved FHI, til Dagbladet.

Svært smittsom

I Norge tilbys alle barn den såkalte MMR-vaksinen - som beskytter mot meslinger, røde hunder og kusma - ved 15 måneders alder, med påfyll i 11/12-årsalderen. De aller fleste foreldrene takker ja.

VAKSINEANSVARLIG: Øystein Riise, overlege ved FHI. Foto: FHI
VAKSINEANSVARLIG: Øystein Riise, overlege ved FHI. Foto: FHI Vis mer

Overlegen understreker at meslinger er en svært smittsom sykdom som overføres ved dråpesmitte.

- Meslinger er epidemisk, og når land ikke har nådd målet om 95 prosents vaksinasjonsdekning, vil vi jevnlig se utbrudd i Europa, som for to år siden, sier Riise.

I Norge har vi for lengst nådd 95-prosentsmålet, og har ikke hatt noen epidemi siden begynnelsen av 80-tallet.

- Når vi ser smitte her, kommer den som regel fra utlandet, som i 2011. Men utbruddene stopper etter kort tid, på grunn av den store vaksinasjonsdekningen, sier overlegen.

Også i Vest-Europa

Riise påpeker at det ikke bare er fattige land som Romania som har problemer med meslinger. Også ressurssterke land som Italia, Frankrike og Tyskland har hyppige utbrudd; ifølge ECDC har Italia registrert hele 700 utbrudd fra nyttår til mars.

- Disse landene har ikke nådd målet om 95 prosents dekning, og da kommer sykdommen alltid tilbake, sier han.

Målet er absolutt oppnåelig. Så vel Nord- som Sør-Amerika ble i fjor erklært meslingfritt.

- Det var et utbrudd i California for noen år siden, og da kom smitten bl.a. fra Europa, sier Riise.

Falsk forskning

Nå og da ser vi utbrudd av tuberkulose også i Norge; disse utbruddene får stor oppmerksomhet.

- Men meslinger er mye, mye mer smittsomt enn tuberkulose, understreker overlegen.

MMR-vaksinen har tidvis vært gjenstand for kontrovers, som i 1998, da den britiske legen og forskeren Andrew Wakefield publiserte forskning som fant sammenheng mellom vaksinen og autisme. Det viste seg seinere at forskningen var forfalsket, og Wakefield ble fratatt legelisensen.

Over hele verden, også i Norge, skapte Wakefields «forskning» økt skepsis til MMR-vaksinen, og flere unnlot å vaksinere barna på grunn av dette. Dette i sin tur førte til en oppblomstring i antall meslingtilfeller i bl.a. Storbritannia.

Meslinger

  • Virussykdom som bl.a. gir høy feber og karakteristiske utslett. Alvorlige tilfeller kan medføre hjernebetennelse og død.
  • Svært smittsom, overføres via dråpesmitte.
  • Nesten alle ikke-vaksinerte barn vil få meslinger før skolealder.
  • Norske barn har blitt vaksinert mot sykdommen siden 1969, siden 1983 med MMR-vaksinen, som også beskytter mot kusma og røde hunder.
  • Sykdommen er i dag nesten utryddet i Norge. Den høye vaksinasjonsdekningen tilskrives æren for det.
  • I den tredje verden er meslinger en betydelig årsak til barnedødsfall. Over 100 000 dør årlig av sykdommen.

Kilder: Store norske leksikon, WHO

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer