I ruinene av et hjem

Familien mistet alt i jordskjelvet som rammet deler av Pakistan, India og Afghanistan 8. oktober.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jordskjelvet krevde mer enn 87 000 menneskeliv, 3,5 millioner ble husløse, og 4,5 millioner mennesker ble helt avhengige av mat og medisiner utenfra. Mange vil, som denne lille familien i Neelum-dalen i Kashmir, gå hjemløse inn i det nye året.

Nå har vinteren kommet til det jorskjelvområdene i nord, og forholdene blir stadig vanskeligere. Enkelte steder har temperaturen vært nede i 30 minusgrader om natta. Barn og syke fryser i hjel.

Enormt hjelpebehov

-  Det kommer meldinger om mennesker som har dødd på grunn av kulda. Det gjelder særlig i avsidesliggende områder. Man vet ikke hvor mange det dreier seg om, men man frykter flere dødsofre som følge av vinteren, sier utviklingsminister Erik Solheim (SV) som besøkte jordskjelvområdene i Pakistan i november.

Ifølge Norges Røde Kors er hjelpebehovet fortsatt enormt.

-  Det internasjonale samfunnet har sviktet. Mange av jordsjelvoftene har ikke en gang fått telt. Vi skal levere 5000 telt rett over nyttår, men Det Internasjonale Røde Kors har bedt om 20 000 telt, det sier jo noe om behovet, sier beredskaps- og utenlandssjef i Norges Røde Kors, Halvor Fossum Lauritzen.

SV-politikeren Akthar Chaudhry sier alle land, også Norge, må gjøre mer.

-  Noen millioner kroner betyr lite for Norge, men kan redde tusenvis av liv i de jordskjelvrammede områdene, sier Chaudhry.

NOEN FÅR HJELP: Hjelpebehovet er enormt, og enkelte steder er det freist svære teltleire. Men når kulda nå kommer, er dette for tynnslitte husvære. Foto: Ap/Scanpix
NOEN FÅR HJELP: Hjelpebehovet er enormt, og enkelte steder er det freist svære teltleire. Men når kulda nå kommer, er dette for tynnslitte husvære. Foto: Ap/Scanpix Vis mer

Spart for epidemier

Men utviklingsminister Erik Solheim sier det er opplagt av hjelpebehovet i Pakistan fortsatt er stort, men sier at Norge ikke har planer om å gi mer nødhjelp.

-  Norge har gitt mye, vi har stått for 25 prosent av hele FN-innsatsen. Det sier noe om at andre land har gitt for lite. Utfordringen er å få andre land på banen. Men nødhjelpen har nådd de aller fleste, og det er kapasitet til flere i teltleirene.

-  Det er positivt at det ikke har brutt ut epidemier eller hungersnød. Selv om norske myndigheter ikke har umiddelbare planer om mer nødhjelp, er det viktig at alle som vil hjelpe, støtter organisasjoner som som driver hjelpearbeid i området, sier Erik Solheim.