ADVARTE: Vladimir Putin frarådet vestlige land fra bruken av økonomiske redningspakker. Han minnet om hva som skjedde med Russland. Foto: Phierre Verdy / AFP
ADVARTE: Vladimir Putin frarådet vestlige land fra bruken av økonomiske redningspakker. Han minnet om hva som skjedde med Russland. Foto: Phierre Verdy / AFPVis mer

«I Russland ble staten for dominerende. Vi har betalt dyrt for det.»

Putin advarer mot økonomiske redningspakker. Vil ha USA-samarbeid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Verdens økonomiske forum går av stabelen i Davos i disse dager. 

Russlands statsminister Vladimir Putin er der for første gang. Det samme er Kinas Wen Jiabao.

De to ledernes deltagelser vitner om at den globale maktscenen er inne i et sceneskifte.

Fra talerstolen på sitt første møte sa Putin at finanskrisen best beskrives som et resultat av en verden dominert av én supermakt; USA.

- Statlig innblanding i økonomien, og troen på en dominerende stat er reaksjonen når markedet bryter sammen, sa Putin, ifølge The Times.

Russland betalte dyrt

Russlands statsminister langet samtidig ut mot de økonomiske redningspakkene iverksatt av flere vestlige land, deriblant USA og England.

Putin advarte om at redningspakkene kan føre landene i samme økonomiske hengemyr som Russland lenge har befunnet seg i.

- Det frister alltid å involvere staten direkte i økonomien. I Russland ble staten dominerende. Vi har betalt dyrt for det, sier Putin.

I samme båt

Ifølge The Times har USA færre delegater på møtet enn vanlig. Troen på at Obamas team skal redde landet gjennom en redningspakke er sterk i USA.

36 finansministere og flere av verdens sentralbankansatte er imidlertid på møtet. Det samme er alle G8-landenes sentralbanksjefer.

I en halvtime hørte de Russlands tidligere president foreslå en ny verdensordning, en rebalansering av maktforholdene i verden, for å få bukt med finanskrisen.


Putin tegnet et bilde av Russland som en pålitelig partner i energispørsmål, handel og politikk.

- Vi har ikke råd til å isolere oss, eller være økonomiske egoister. Vi er alle i samme båt, sa Putin, ifølge International Herald Tribune.

Ifølge AFP sa Kinas Wen Jiabao i sitt innlegg at USAs blinde jakt på profitt hadde ledet til den verste økonomiske tilbakegangen siden depresjonen på 1930-tallet.

Statsminister Putin uttrykte ønske om et samarbeid med USA.

IVERKSATTE REDNINGSPAKKE: Barack Obama.  Foto: Brendan Smialowski / EPA.
IVERKSATTE REDNINGSPAKKE: Barack Obama. Foto: Brendan Smialowski / EPA. Vis mer

- Vi ønsker den nye administrasjonen suksess. Jeg håper de vil samarbeide konstruktivt, sier han.KRITISK: Kinas Wen Jiabao var kritisk til USA i sitt innlegg.
KRITISK: Kinas Wen Jiabao var kritisk til USA i sitt innlegg. Vis mer