HELGENSTATUS: Kosakker sitter på huk ved den nye bysten av Vladimir Putin som i helgen ble avduket i en landsby ved St. Petersburg. Foto: by Sergey Nikolaev/NurPhoto
HELGENSTATUS: Kosakker sitter på huk ved den nye bysten av Vladimir Putin som i helgen ble avduket i en landsby ved St. Petersburg. Foto: by Sergey Nikolaev/NurPhotoVis mer

I Russland elsker «alle» Putin

- Putin har blitt en slags landsfader for russerne, sier Tor Bukkvoll ved Forsvarets Forskningsinstitutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I helga har kultstatusen til Russlands president Vladimir Putin nådd nye høyder ved at han har fått både en keiserliknende byste og vært stjerne på ishockeybanen. På bortebane har kontroversene i både Syria og Ukraina, to av verdens mest konfliktfylte områder etter andre verdenskrig, ikke gitt noen særlig høy aktelse i vesten.

Den russiske økonomien er i krise, valutaen er i ferd med å smuldre opp og Putin risikerer diplomatisk isolasjon for hans rolle i Ukraina-konflikten.

Så hvordan har det seg at Putins popularitet blant befolkningen i Russland er på hele 86 prosent?

- Han er veldig godt likt og har blitt en slags landsfader etter Ukraina-krisen. Propagandaapparatet fremstiller han som Russlands redningsmann etter Boris Jeltsins avgang i 1999, og det har bare forsterket seg etter 2014, sier forsker ved Forsvarets Forskningsinstitutt, Tor Bukkvoll.

Tallene baserer seg på konklusjonen i en meningsmåling utført av den russiske forskningsorganisasjonen Lavada. Organisasjonen beskriver seg selv som en uavhengig, ikke-statlig sosiologisk forskningsorganisasjon, og den har funnet ut at Putins oppslutning har holdt seg på mellom 80-90 prosent siden rundt mai i fjor, som også for øvrig er da Ukraina-konflikten blusset seg opp.

- Tallene stemmer Bukkvoll tviler ikke et sekund på at tallene stemmer.

- Meningsmålingen til Lavada er til å stole på, og på den måten stemmer mest sannsynlig også tallene. Men Russland er et autoritært regime, og endel av de som har vært med på undersøkelsen har nok vært redde for å bli avlyttet. Det har nok også ført til at tallene har blitt såpass høye.

Det er også en annen faktor som er utslagsgivende, ifølge Bukkvoll. Han mener at Putins holdning i møte med vestlige sanksjoner og politisk press for å trekke seg ut av Ukraina, har fremstilt han som en sterk leder og gitt han større spillerom i Russland.

KONGE AV ISEN:  Putin lekte seg på isen og scoret hele åtte mål i en show-kamp i helgen. Foto: EPA/YEVGENY REYTOV
KONGE AV ISEN: Putin lekte seg på isen og scoret hele åtte mål i en show-kamp i helgen. Foto: EPA/YEVGENY REYTOV Vis mer

- Siden han kom til makten har levestandarden i Russland bare økt. Den har fått seg en knekk etter krisen i Ukraina, og Putin har selv uttalt at levestandarden ikke kommer til å øke de neste to årene. Men det har ikke stoppet befolkningen fra å stå bak han, forteller han.

Scoret åtte mål Da han i helga deltok i en russisk ishockey-kamp i Night Hockey League, en amatørliga han selv står bak, vekket han på ny oppsikt. Den 62-år gamle presidenten ga seg ikke før han hadde satt inn åtte mål.

- Putin scoret åpningsmålet i Russlands Night Hockey-kamp, og scoret åtte totalt. Det minner veldig om Kim Jong-un, twitret leder i Eurasia Group og professor i statsvitenskap ved Universitetet i New York, Ian Bremmer.

En gruppe kosakker avduket i helgen et monument til ære for Putin i en landsby i nærheten av St. Petersburg. En byste av den russiske lederen fremstilte han som en romersk keiser svøpt i en toga.

I butikker og kiosker over hele landet, selges det t-skjorter, krus og nøkkelringer med den russiske presidenten i en rekke heroiske positurer. På noen bilder står Putin i bokseringen og slår ut Barack Obama, mens andre viser ham ri hester, lansere raketter eller rett og slett bare se fornøyd ut.

Utenfor Russland derimot, har ikke alle like høye tanker om den russiske presidenten. En kunstinstallasjon som ble avduket i Riga i forrige fremstilte Putin spikret fast til et kors.