Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I sakte fart på vei mot undergangen

Så hva skal president Bashar Assad gjøre? Det vet han knapt nok selv, kommenterer Jan-Erik Smilden.

BLODIG OPPGJØR: Bashar Assad har gamblet og tapt, mener Midtøstenekspert Jan-Erik Smilden. Men det betyr ingen rask løsning for Syria. Foto: AP/Petros Karadjias/Scanpix
BLODIG OPPGJØR: Bashar Assad har gamblet og tapt, mener Midtøstenekspert Jan-Erik Smilden. Men det betyr ingen rask løsning for Syria. Foto: AP/Petros Karadjias/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DA BASHAR ASSAD overtok som president etter farens død for 11 år siden, lovte han store reformer i det diktatorstyrte landet. Det ble bare med løftene, og det kan han angre bittert på nå.

Stadig flere eksperter spår Assad-regimets undergang, men det kan ta tid. For fremdeles er sikkerhetsstyrkene, de militære og etterretningsvesenet på hans side, og han har ennå støtte fra framtredende sivile. Men motstanden mot ham øker for hver dag .

I GÅR SKREV Assad formelt under på papirene som slo fast at 48 års unntakstilstand var over og at de forhatte sikkerhetsdomstolene skulle oppløses. Tidspunktet var neppe valgt tilfeldig, for i dag — etter fredagsbønnen — hadde den syriske opposisjonen oppfordret til de største demonstrasjonene hittil.

Assad gamblet og tapte. For folk var på langt nær fornøyd med presidentens innrømmelser, som kun var for smuler å regne i den store sammenhengen. Vel skulle det for eksempel bli lovlig å demonstrere, men det må søkes en uke på forhånd og demonstrasjonene må garantert være fredfulle. Ikke særlig reformistisk.

OG OPPOSISJONEN var heller ikke fornøyd med at Bashar Assad har lovt å løslate 250 politiske fanger. Alle de 6000 som er internert av politiske grunner, må slippes fri, krever stadig modigere demonstranter.

Den meget erfarne Midtøsten-journalisten Robert Fisk analyserte situasjonen på følgende måte i et intervju med tv-stasjonen Al Jazeera i går:

—Når en diktator kommer med innrømmelser, viser han stor sårbarhet. Én innrømmelse vil føre til krav om nye. Og slik vil det fortsette.

Fisk har et meget godt poeng. De syriske demonstrantene har vist at de kan presse sin diktator, og det gir dem ny inspirasjon. Og imens er Assad selv presset opp i et hjørne.

HAN HAR PRØVD med både pisk og gulrot den siste tida. Nå begynner gulroten å råtne, mens pisken stadig oftere tas i bruk. Det ser man ikke minst under dagens demonstrasjoner der sikkerhetspolitiet har skutt med skarpt mot demonstranter, ikke minst i byen Homs.

Beskjeden fra myndighetene var at det bare skulle brukes skarpe skudd i selvforsvar. Øyenvitneskildringer fra Homs tyder ikke akkurat på at det er tilfellet. I tillegg har politi og soldater omringet det største sykehuset i Homs, slik at de kan ha kontroll over hvilke pasienter som blir sendt dit.

Det var det samme som skjedde i Bahrain for en tid tilbake, da skadde ble arrestert og sendt i fengsel eller på militærsykehus. I Homs ble det i går meldt at mange skadde ble behandlet hjemme av leger som støtter opposisjonen. Det kan være greit hvis det dreier seg om lettere skader, men det sier seg selv at mange vil dø når det ikke finns adekvat medisinsk utstyr tilgjengelig.

BASHAR ASSAD har gått i den samme fella som sine kollegaer i araberverdenen som nå enten er styrtet, eller er under et voldsomt press fra en stadig økende opposisjon; han har gitt utlendinger og kriminelle få skylda for opptøyene.

I Syria som i andre araberland blir slike argumenter nå oppfattet som rent vås. Det gjør selvfølgelig tillitten til Assad enda mindre. I ble den syriske enheten understreket av demonstrantene landet over for å vise president Assad at han heller ikke kan bruke det sekteriske kortet mot dem, i et land, der hans egne religiøse trosbrødre, alawittene, bare utgjør ti prosent av befolkningen, mens tre av fire syrere er sunnimuslimer.

Han kan heller ikke true med den militante islamistiske fare for dette er et opprør hvor det ikke er ekstreme muslimer som leder an. Så hva skal presidenten gjøre? Det vet han knapt nok selv.

LYTTET IKKE: Den syriske presidenten har ikke lyttet godt nok til de signalene folket har gitt ham siden han overtok makten. Foto: REUTERS/Benoit Tessier/Scanpix
LYTTET IKKE: Den syriske presidenten har ikke lyttet godt nok til de signalene folket har gitt ham siden han overtok makten. Foto: REUTERS/Benoit Tessier/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media