Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I samme båt

Den uforsonlige konflikten mellom de to søstrene i Orderud-saken har lenge tilslørt det forhold at de høyst sannsynlig befinner seg i samme båt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Der sitter også Veronicas ektefelle, og til tross for herredsrettens milde behandling av Lars Grønnerød er det en åpenbar risiko for at han fortsatt befinner seg på samme kjøl som de tre andre.

Grønnerøds forsvarere har ennå ikke startet eksaminasjonen av Kristin Kirkemo Haukeland, og Grønnerød selv kommer tidligst i vitneboksen onsdag ettermiddag.

Strategier

I prinsippet er forsvarernes strategier de samme som i herredsretten. Også aktoratet fastholder at det bare er medvirkning som skal bevises.

Ennå før samtlige tiltalte har fått forklart seg, får man likevel inntrykk av at det i lagmannsretten er blitt langt skarpere fronter.

For det første gikk statsadvokatene lenger enn tiltalen i sine forsøk på å knytte ekteparet Orderud til selve drapene.

Under eksaminasjonen av Kristin Kirkemo Haukeland fikk i tillegg aktor, Olav Helge Thue, tiltaltes klare meldinger om hvem som drepte i kårboligen. Det mente hun Per og Veronica hadde gjort.

Stilt overfor denne situasjonen blir det en tøff oppgave for ekteparets forsvarere å rive i stykker den historien Kristin Kirkemo Haukeland forteller og som politiet har valgt å tro på.

Nr. 3 og 4

Slik saken står i øyeblikket er det tiltalte nr. 3 og nr. 4 det knytter seg størst spenning til.

Samtidig må man aldri tape av syne at selve bevisføringen i saken ikke har begynt. Mye kan ennå endre seg også i Orderud-saken.

Politiet tror på Kristin Kirkemo Haukelands framstilling, men ikke der hun plasserer seg selv på siden av drapsplanleggingen.

Kan det i det hele tatt være mulig å vite alt det Kristin forteller uten selv å ha vært aktivt involvert?

Svaret på det spørsmålet skal juryen gi.

Men den største usikkerheten knytter seg til Lars Grønnerød. Han godtok sin dom i herredsretten for uaktsom medvirkning. Det gjorde ikke påtalemyndigheten.

Aktoratet vil ha alle dømt for medvirkning og lagrettens kjennelse kan lett bli ja på skyldspørsmålet for alle fire. Men sikkert er det definitivt ikke så lenge det bare kreves fire tvilere i en jury på 10.

Og det vil alltid være en mulighet at tiltalte nr. 3 og nr. 4 ved en fellende kjennelse kan oppnå et nei på spørsmålet om det er handlet med overlegg.

Selv om alle fire er i samme båt, er det derfor ikke sikkert alle drukner om båten skulle synke.

(KUR>(NTB)

Hele Norges coronakart