FNs hovedforsamling:

I samme rom som fienden

Under FNs høynivåuke ligger det an til at president Zelenskyj og utenriksminister Lavrov kan havne i samme sal. - Bare å feste setebeltene, advarer norsk ekspert.

TILBAKE: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og andre ledere i FNs hovedkvarter i april i år. Nå vender han tilbake. Foto: AFP
TILBAKE: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og andre ledere i FNs hovedkvarter i april i år. Nå vender han tilbake. Foto: AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Krisene står i kø når verdenslederne denne uka møtes til FNs 78. hovedforsamling i New York.

Der skal de blant annet diskutere konsekvenser av klimaendringer, stadig større økninger mellom fattige og rike og finne løsninger på kriger - deriblant Russlands invasjonskrig mot Ukraina.

Møtet legger grunnlag for hva som skal stå på den globale agendaen for 2024.

Det er som vanlig stor internasjonal oppmerksomhet rundt møtet.

Det er likevel knyttet ekstra stor spenning til hva som vil skje når Sikkerhetsrådet samles til debatt på onsdag.

Russland og Ukraina på dagsorden

Tirsdag møtes Sikkerhetsrådet i den velkjente hesteskoen, under oljemaleriet av Per Krohg, for å diskutere trusler mot internasjonal fred og sikkerhet.

Det er Russland som har anmodet møtet, hvor de blant annet vil ta opp forsyningen av vestlige våpen til Ukraina.

Mest spenning er likevel knyttet til den åpne debatten om Ukraina-krigen på onsdag.

PROTEST: En rekke diplomater forlot et møte i FNs menneskerettighetsråd i protest tirsdag formiddag. Vis mer

Der ligger det an til at både Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov skal sitte i samme sal.

I fjor brukte sistnevnte sin taletid på å hevde at russere og russisktalende i Ukraina i årevis har blitt nektet sine rettigheter. Han brukte også nazister, fiktive kupp og falske folkeavstemninger som argumenter for hvorfor det var viktig for Russland å invadere Ukraina.

Etter å ha kommet med tung skyts mot Vesten, forlot han møtet i en fart.

- Veldig talende for måten Russland opptrer på, sa statsminister Jonas Gahr Støre til NTB etter møtet.

Han har heller ikke de helt store forventningene i år.

- I fjor da det var møte i sikkerhetsrådet om Ukraina, kom jo Lavrov tre minutter før han skulle holde innlegget sitt og forlot salen idet han hadde holdt det. Så noe direkte møte var ikke det anledning til. Vi får se hva som blir status i år, sier han.

SPENT: Iver Neumann, direktør i Fridtjof Nansens Institutt. Her fra Arendalsuka tidligere i år. Foto: NTB
SPENT: Iver Neumann, direktør i Fridtjof Nansens Institutt. Her fra Arendalsuka tidligere i år. Foto: NTB Vis mer

- Bare å feste setebeltene

Direktør i Fridtjof Nansens Institutt, Iver B. Neumann, sier til Dagbladet at hvis begge parter gjerne vil komme i gang med fredsforhandlinger, er det en mulighet for at det kan skje på et eller annet møte på et bakrom under FN-møtet.

Han tror det likevel er liten sannsynlighet for at det vil skje denne gangen, siden situasjonen framstår minst like fastlåst som etter fredsforhandlingene i Istanbul i mars i fjor.

- Det er uavklart på slagmarken. Med litt mer avklaring der tror jeg det vil være enklere å få til noe.

- Det store bildet nå er at Ukraina forsøker å få et gjennomslag militært, uten å lykkes. Russland regner med at tida er på deres side, siden det er kjangs for at Trump kan bli president og at Ukraina kan miste støtte.

Han sier møtet i Sikkerhetsrådet er viktige for de to landene av ulike grunner.

- Russland driver med en angrepskrig de vil bortforklare. De vil bygge en blokk som utfordrer det de tenker på som vestens liberale verdensorden.

- Ukraina er den mindre og svakere part militært, og de vil få hjelp fra Vesten. FN vil være et typisk utstillingsvindu for å stille til skue deres rettsmessige klager over hvordan ting er, forklarer direktøren.

Sentralt står spørsmålet om å vinne kampen over virkeligheten. Noe som er viktig i all krigføring, forklarer han.

Han tror Zelenskyj kommer til å fortsette å snakke om at krigen som foregår er en angrepskrig, og minne FN på at selve grunnpakten i FN er å forsvare lands suverenitet.

- Kommer han til å spørre om mer våpen?

- Han trenger all den hjelpen han kan få, så det kan hende. At han kommer til å spørre om støtte av forskjellige typer er i hvert fall helt sikkert.

I fjor brukte Lavrov mye av taletida sin på å lange ut mot Ukraina. Neumann tror det samme kan skje i år.

- Det skulle ikke forbause meg. Putin har sagt at Zelenskyj er en jøde som dekker over glorifiseringen av nazismen og dekker over for dem som ledet holocaust i Ukraina, og det er en ganske drøy påstand, sier han, og fortsetter:

- Når Lavrovs sjef kan si noe sånt, så er det ikke grenser for hva som kan komme. Her er det bare å feste setebeltene.

PÅ PLASS: Flere norske toppolitikere er til stede i New York under FNs hovedforsamling denne uka. Her fra i fjor. Foto: NTB
PÅ PLASS: Flere norske toppolitikere er til stede i New York under FNs hovedforsamling denne uka. Her fra i fjor. Foto: NTB Vis mer

Fredssamtaler i Oslo

I august sa president Volodymyr Zelenskyj at han takket Norge for støtten, og at han ønsket fredssamtaler i Oslo.

Ønsket om å holde samtalene i Norge kom etter at det ble kjent at Jonas Gahr Støre bekreftet at Norge skulle gi F-16-fly til Ukraina. Zelenskyj kalte bidraget historisk.

Det er foreløpig ikke planlagt noe formelt møte mellom den ukrainske presidenten og Støre under FN-møtet denne uka, men statsministeren sier han kommer til å møte delegasjonen hans.

Det er heller ikke satt noe tid for eventuelle samtaler i Oslo.

- Det er ikke noe nytt om den saken. Vi får høre med dem når vi møter dem, og se hva som skjer, sier Støre mandag.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer