I seng med Frp

Ender vi med en Høyre-Frp allianse både i Oslo og Bergen, er vi flere skritt nærmere en slik allianse på riksplan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lars Sponheim hadde ikke tid til å gå over fjellet denne gangen. Det hastet å få fram budskapet til bergenserne før dagens valg. På selveste Torgalmenningen gikk Venstre-lederen til frontalangrep på sin byrådspartner Høyre. Han forlangte en unnskyldning fra byrådsleder Monica Mæland (H), som han mener konspirerer med Frp bak Venstres rygg når hun åpner for å danne byråd med Frp.

TIL NRK DAGSREVYEN i helga kalte Sponheim byrådslederens oppførsel for «en fiendtlig handling fra Høyre» som vil få rikspolitiske konsekvenser. Mæland på sin side mener Venstre har signalisert at partiet kunne komme til å støtte de rødgrønne, noe Sponheim blankt avviser.

– Vi er og blir et borgerlig parti, forsikrer han.

DET SOM SKJER i Bergen er bare en av mange tegn på at dagens valg kan få langsiktige rikspolitiske konsekvenser. Høyre og Frp styrer allerede sammen i Oslo med støtte fra Venstre og KrF. Med den høye oppslutningen Frp har i Bergen kan det bli vanskelig for Høyre å komme utenom partiet når det skal dannes nytt byråd.

DISSE TO BYENE er helt avgjørende for Høyre som utstillingsvinduer for Høyre-politikk. Men det er selvfølgelig ikke likegyldig om Høyre samarbeider mot sentrum eller til høyre. For det liberale miljøpartiet Venstre bør det sitte langt inne å støtte bystyrer med et parti som både er klimaversting og innvandrerskeptisk. I regnfulle Bergen har faktisk den etterlyste miljødebatten vært heftig i løpet av valgkampen. I Oslo er innvandrings- og integreringspolitikk helt sentralt, selv om det ikke har vært høyt på dagsordenen i denne valgkampen.

DET VIL SI, Frp gjorde et tappert forsøk i helga da Siv Jensen i Spikersuppa spurte hvorfor Norge skal ta inn «rampen», mens innvandringspolitisk talsmann Per-Willy Amundsen advarte om at ikke-vestlig innvandring er en trussel mot demokratiet. Han tegnet et bilde av et fremtidig Norge dominert av muslimer uten sans for «norske kjerneverdier» som ytringsfrihet og likestilling. I ettertid understreket han at skremselspropagandaen var et «worst case scenario», som om det er ansvarlige politikeres oppgave å dyrke fordommer og spre frykt.

Det burde være en ubehagelig påminnelse for Høyre om hvilke krefter partiet støtter seg på.

OSLOS BYRÅDSLEDER Erling Lae (H) er så populær og respektert i hovedstaden at selv et stort flertall i røde Groruddalen foretrekker ham fremfor Ap’s Rune Gerhardsen. Slik er det i lokalvalg - også i de store byene, hvor partipolitikken er mer synlig. Stemmene og sympatien går ofte til personen, ikke partiet. Lokalt samarbeider dessuten partier som på Stortinget er i opposisjon til hverandre, og mens Høyre sentralt fortsatt markerer avstand til Frp, samarbeider partiene helt greit rundt om i landet.

I SENG MED FIENDEN: Frp vil trolig få rekordoppslutning og et større antall ordførere ved dagens valg. Ender man dessuten med en Høyre-Frp allianse både i Oslo og i Berge, er man flere skritt nærmere en slik allianse på riksplan, skriver Marie Simonsen. Foto: Scanpix
I SENG MED FIENDEN: Frp vil trolig få rekordoppslutning og et større antall ordførere ved dagens valg. Ender man dessuten med en Høyre-Frp allianse både i Oslo og i Berge, er man flere skritt nærmere en slik allianse på riksplan, skriver Marie Simonsen. Foto: Scanpix Vis mer

MEN RESULTATET av dagens valg kan endre det bildet. Selv om Frp ligger an til å gjøre et svakere valg enn spådd, vil partiet trolig få rekordoppslutning og et større antall ordførere. Ender man dessuten med en Høyre-Frp allianse både i Oslo og Bergen, er man flere skritt nærmere en slik allianse på riksplan.

Lars Sponheim var paradoksalt nok en av de første som erklærte Frp «stuerent».

Etter dagens valg kan partiet bli tatt inn i flere storstuer, og i posisjon er heller ikke Frp som partier flest. Mens andre partier ofte blir rammet av styringsslitasje, synes ikke det å ramme Frp i like stor grad. Skolevalget, som mange mener gir en pekepinn for hvordan det går i det ordentlige valget, viste at Frp har størst oppslutning der partiet er i posisjon fra før.

MARTIN KOLBERG ønsket at dagens valg skulle bli en folkeavstemning over rødgrønn politikk. Valgkampen ble imidlertid mindre ideologisk enn Ap-sekretæren hadde håpet på. Men i byene varsler den politiske utviklingen hva framtida kan by på riksplan. I Trondheim lyser et rødgrønt faresignal. Der har SV advart om at man er skeptisk til å samarbeide med Arbeiderpartiet, hvis partiet blir for lite.

Et ikke utenkelig «worst case scenario» ved neste stortingsvalg.

I seng med Frp