I serbisk forkledning

PISAK (Dagbladet): Landsbyen har ett eneste samtaleemne denne augustdagen, nemlig at det står en bil med Beograd-skilter parkert i en oppkjørsel. Det er den første bilen med BG-skilter som har vist seg i Pisak siden før krigen mellom serbere og kroater brøt ut for over 11 år siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NOEN AV DE TO- TRE tusen menneskene som fyller denne idyllen 45 kilometer sør for Split, mellom turistbyene Omis og Makarska nå sommerstid, er nysgjerrige. Hvem er de fremmede? Hva vil de?

- At de kan våge, sier andre med dårlig skjult fiendtlighet. Eller med frykt for at dette var serbere som var kommet for å kreve tilbake sommerhuset de skaffet seg før 1991.

Min venn i 15 år, Nadir, har snappet opp landsbypraten under et besøk på det lokale turistkontoret med passene våre. Han har sin tørn med å forklare at den blå Astraen med Beograd-skilter brukes av fredelige nordmenn som vil hilse på og nyte et par dager med sol og salt Adriaterhav.

SIST JEG VAR HER, for sju år siden, var huset til Nadir som mange av de andre husene i Pisak, fylt med flyktninger. De fleste var muslimer fra Zenica og andre byer i Bosnia.

Ikke slik den første gang, da Pisak var et møtested for både kroater, muslimer, serbere. Fortsatt fredelig, men Nadir fortalte allerede den gang hvordan det ulmet under overflaten i et Jugoslavia der ledere forsøkte å sikre seg sine deler av arven etter Tito. Begjæret til lederne ble solgt til befolkningen i form av fraser om etnisk tilhørighet og religion, om frykten for hva de andre gruppene vil finne på om de ikke selv slo til først.

Balkan er i ferd med å falle til ro igjen etter eksessene i blod og etnisk rensing. Folk er utmattet av kriger.

MEN DET ER IKKE LETT å venne seg til å leve ved siden av hverandre igjen etter kriger som kostet et par hundre tusen livet og der mange fortsatt ikke har vendt hjem.

Det manglet ikke på advarsler fra velmenende serbere over at jeg ville leie en bil i Montenegro og kjøre inn i Kroatia med den.

- Dere kommer til å få trøbbel, mente de.

Men advarslene tatt i betraktning, har grensepasseringene gått overraskende greit, utstyrt som jeg er med rødt norske pass, blondt hår og grønt forsikringskort. En eldre kroatisk kone lot oss til og med låne gårdsplassen hennes til å parkere, mens vi tok oss et bad. To euro ville hun ha for vaktholdet, men ikke ett vondt ord om serbere.

BARE EN GRENSEVAKT der Bosnia møter havet i en lengde av kilometer ved byen Neum, fant det nødvendig med en grundigere sjekk. Biler med kroatiske, tyske, italienske, franske, tsjekkiske og ungarske skilter ble ikke stoppet.

Det er enklere å være bosnisk serber enn serbisk serber i Kroatia. For i Bosnia har FNs høye representant innført et system for registreringssystem for bilparken som er genialt i sin enkelhet: Først et tresifret nummer, deretter en bokstav, og til slutt et nytt tresifret tall. Genistreken er bokstaven. Der brukes bare bokstaver som er felles for det latinske og kyrilliske alfabetet - A, E, J, K M, O og T. Verken bokstavene eller tallene forteller hvor i Bosnia bilen kommer fra. Selv grensevaktene har fått felles symboler på uniformene. Så ingen kan fortelle om det er en muslim som kontrollerer en serber eller omvendt.

I KAFEEN i den serbiske fjellbyen Zlatibor, ikke langt fra industrisentret Uzice, surrer de kroatiske popstjernene Josipa Lisac og Oliver Dragojevic på CD-spilleren. Til begeistring for turistene fra Beograd.

- Kroatiske artister er nok mer populære her i Serbia enn det serbiske artister er i Kroatia, sier den jugoslaviske utenriksministeren Goran Svilanovic. Han har brukt noe av ferien til å dempe reaksjonene etter at jugoslaviske grensevakter skjøt i lufta da en delegasjon kroater nærmet seg ei øy i Sava-elva som de to naboene fortsatt krangler om.

Episoden er et bevis godt nok på serbernes egentlige hensikter for mange kroater, som føler seg som sentraleuropeere. De orienterer seg i retning Wien og München. For dem starter Balkan på den kroatisk-serbiske grensa nordvest for Beograd. Mens serbere fra Beograd ikke kan skjønne at de har gjort så mye galt. For dem var problemet mindre krigene om territorium i Kroatia og Bosnia, mer at de måtte holde ut med Slobodan Milosevic.

Vi tar en kopp kaffe for å få sommerdøsen ut av hjernen, for å kunne tenke over denne komplekse delen av Europa. «Serbisk kaffe,» ville de sagt i Zlatibor og Beograd. «Bosnisk kaffe,» sier min venn Nadir, som er bosnjak. De kroatiske naboene her i Pisak nøyer seg med å kalle det kruttsterke brygget «kaffe» («kava»). Forskjellene er om sukkeret helles i før eller etter vannet kokes opp.

Men for å vri på et utsagn fra eksutenriksminister Thorvald Stoltenberg:

- Tyrkisk alt sammen.