Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I «Sjelenes by» er det 1000 ganger så mange døde som levende

Og hver eneste dag kommer det flere.

SJELENES BY: Like utenfor San Francisco ligger den lille byen Colma, en by som ikke akkurat er kjent for sine 1600 levende innbyggere. Foto: NTB Scanpix
SJELENES BY: Like utenfor San Francisco ligger den lille byen Colma, en by som ikke akkurat er kjent for sine 1600 levende innbyggere. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Like utenfor San Francisco ligger den lille byen Colma, en by som ikke akkurat er kjent for sine 1600 levende innbyggere.

Til sammenlikning kan den nemlig skryte av at over 1,5 millioner mennesker ligger begravet her, spredt over 17 kirkegårder. Ifølge KQED er tre fjerdedeler av byens areal kirkegårder.

På bakgrunn av dette har den søvnige lille byen fått tilnavnet «Sjelenes by». Det skriver New York Times.

Sparket ut de døde Grunnen til at Colma har blitt en metropol for de avdøde, er at San Francisco i 1900 gjorde begravelser innenfor bygrensene forbudt. Det var ikke mer plass igjen og det ble sett på som en helserisiko.

Kirkegårdene ble ikke vedlikeholdt, og ifølge en lokal historiker som har snakket med KQED ble skjeletter gravd opp og brukt som halloween-dekorasjoner og hodeskaller brukt som fotballer.

Men kanskje aller viktigst, kirkegårdene lå på utrolig verdifull eiendom. Og 12 år senere gikk de enda lenger. De sparket ut de døde.

Historie I løpet av de neste årene ble mer enn 150 000 døde personer flyttet fra San Francisco til Colma der de ble stedt til hvile på nytt.

Richard Rochetta, en ekspert på Colmas historie, har jobbet som vaktmester ved en av byens mange kirkegårder i 30 år.

- Kirkegårdene her er et godt bilde på historien til både San Francisco og California, sier han til New York Times.

Kjente personer Og Rochetta har rett. Det er ingen mangel på kjente personer som ligger under det knallgrønne torvlaget. Personer som har vært med på å forme både San Francisco og California.

Her ligger alt fra ordførere og senatorer til erkebiskoper, borgerkrigsgeneraler og fanger fra legendariske Alcatraz.

Levi's-grunnlegger Levi Strauss har et mausoleum her. Det samme har western-legenden Wyatt Earp og baseballspilleren Joe DiMaggio.

Og hver eneste dag kommer det flere.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media