I sjokk etter gisseldrap

Videoen der de to pakistanerne drepes, ble for sterk kost selv for Al-Jazeera.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pakistan er sjokkert over drapene på to pakistanere som ble tatt som gisler i Irak sist helg. Slektningene til de to fattige arbeiderne anklager myndighetene for å ha gjort for lite for å få satt dem fri.

President Pervez Musharraf fordømte torsdag drapene, som han mener har ødelagt for både menneskeheten og islam. Meldingen om at Sajid Naeem (29) og Azad Hussein Khan (49) var drept, ble onsdag kveld offentliggjort av den arabiske TV-kanalen Al-Jazeera. Satellittkanalen har mottatt et videoopptak av drapene, men innholdet skal være for sterkt til at det kan vises.

Begge mennene kom fra en fattig landsby i Kashmir og hadde reist til Irak for å tjene penger til familiene sine.

Torsdag meldte kanalen at enda en muslimsk fremmedarbeider er bortført. Gisseltakerne truer med å halshogge den somaliske sjåføren Ali Ahmed Mousa om 48 timer hvis ikke selskapet han jobber for, trekker seg ut av Irak.

Al-Jazeera viste torsdag et videoopptak av tre væpnede gisseltakere sammen med det knelende gisselet som er ansatt i et kuwaitisk firma med ansvar for å bringe mat til amerikanske styrker i Irak.

Kidnapperne sier i en kunngjøring at de tilhører Tawhid og Jihad, en gruppe som skal være knyttet til opprøreren Abu Musab al-Zarqawi.

I Pakistan anklager fortvilte slektninger regjeringen for ikke å ha sendt sterke nok signaler til kidnapperne om at Pakistan ikke vil sende styrker til Irak.

- Hvis Pakistans regjering hadde forsøkt, kunne denne tragedien ha vært unngått. Regjeringen skulle kategorisk ha avvist at den kommer til å sende soldater til Irak, sier Khans svoger, Abdul Razaq, til nyhetsbyrået AFP.

Hundrevis av mennesker samlet seg torsdag ved de dreptes hjem i byen Rawalakot, 30 kilometer fra den indiske grensen.

- Dette er en overveldende tragedie, for oss, men det er tusenvis av mennesker fra Kashmir som arbeider i Irak for at familien hjemme skal få brød og smør, sa svogeren.

Mange menn fra landsbyen har reist til Irak for å jobbe for det saudieide selskapet Al-Tamimi-gruppen som har to direktører fra Rawalakot. Selskapet vurderer nå å ikke fornye sine kontrakter i Irak.

Filippinene valgte nylig å trekke soldatene sine ut av Irak, nettopp for å beskytte tusenvis av filippinske fremmedarbeidere som landets økonomi er helt avhengig av.

Skjebnen til sjåførene fra Kenya, India og Egypt, som ble bortført i Irak 21. juli, er fortsatt uviss. Gisseltakerne har truet med å drepe de sju hvis ikke arbeidsgiveren deres trekker seg ut av Irak, men fristen er blitt utsatt flere ganger.

Kenyanske myndigheter gjentok torsdag bønnen til gisseltakerne om å sette de tre kenyanerne fri.

- Igjen ber vi dem ydmykt om å løslate kenyanerne fordi vi som land ikke har gjort noe galt. Vi har verken blandet oss inn i Iraks interne saker, eller brukt uhøflige ord, sier Kenyas utenriksminister Ali Mwakwere.

Forhandlingene med gisseltakerne fortsetter, men ifølge Mwakwere er de kompliserte fordi de ikke vet hvem de forhandler med.

(NTB)

<B>BESTIALSK HENRETTELSE: Azad Hussein Khan (øverst) og Sajid Naeem ble fanget av noen som kaller seg Den islamske hæren i Irak.