Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I sjokk etter luftfartsdirektørens avgang

De ansatte visste ingenting.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Luftfartsdirektør Per-Arne Skogstad trekker seg fra jobben etter strid om flytting av tilsynet til Bodø.

- Hensiktsmessig, sier samferdselsministeren. De ansatte er i sjokk.

Per-Arne Skogstad går av som luftfartsdirektør med øyeblikkelig virkning og erstattes av Otto Lagarhus alt fra i morgen.

- Det er et sjokk for alle sammen. Det er et like stort sjokk som da vi fikk beskjed om å flytte til Bodø, sier John Inge Bacher, NTL-tillitsvalgt i Luftfartstilsynet til NTB.

Skogstad trakk seg fra stillingen fordi han sådde tvil om det var mulig å gjennomføre stortingsvedtaket om flytting av Luftfartstilsynet fra Oslo til Bodø.

Blant flytteskeptiske ansatte i Luftfartstilsynet i Oslo var Skogstad populær, men fra stortingsflertallet fikk luftfartsdirektøren massiv kritikk.

Beklager ikke

Samferdselsminister Torild Skogsholm (V) sier det er «hensiktsmessig» at Per-Arne Skogstad trekker seg.

- Skogstad gir uttrykk for at det har vært krevende å gjennomføre Stortingets vedtak om at Luftfartstilsynet skal flytte til Bodø. Når flytteprosessen ikke har gitt de resultater som er påkrevd, mener han at andre bør påta seg oppgaven med å gjennomføre flyttingen, sier Skogsholm.

På NTBs spørsmål om dette betyr at Skogstad fikk sparken, svarer hun:

- Vi var enige om at dette var en god måte å gjøre det på. Dette var noe vi ble enige om.

Skogstad får med seg to årslønner som sluttvederlag, det vil si omkring 1,4 millioner kroner.

Han mener selv det er en «grei løsning» at han går av.

- Man er aldri fornøyd med en slik utvikling på en sak, men ut fra hvor vanskelig denne saken er, er dette en grei løsning, sier Skogstad til TV 2.

Lukker Oslo-døra

Den tidligere piloten og SAS-toppen Otto Lagarhus (59) lover å få opp engasjementet for flytting av Luftfartstilsynet til Bodø.

- Jeg har god tro på at det mulig å flytte tilsynet til Bodø. Jeg vil intensivere flytteprosessen og snu alle steiner for å finne metoder som sørger for at tilsynet flyttes til Bodø innen fastsatt tid, sier Lagarhus.

Han skal fungere som luftfartsdirektør og leder for Luftfartstilsynet i ni måneder fra 1. februar.

- Jeg vil ha et annet fokus på flytting og se på saken med nye øyne. Jeg tror det er viktig å få opp engasjementet for flytting, og én gang for alle stenge dørene for at det ikke blir noen flytting.

Lagarhus skal ha base i Oslo, men sier at han gradvis vil bruke mer tid i Bodø.

Glede i Bodø

Bodø-ordfører Odd Tore Fygle (Ap) mener skiftet av sjef for Luftfartstilsynet var nødvendig for å fjerne all tvil om at flyttingen vil skje.

- Luftfartstilsynet må ha en sjef som har evne og vilje til å gjennomføre Stortingets vedtak. Det har det vært tvil om, sier Fygle til NTB.

Han mener Skogstad har sådd tvil gjennom «masse uheldige utspill.» Skogstad foreslo blant annet en deling av tilsynet mellom Oslo og Bodø.

- Nå er utgangspunktet atskillig bedre. Dette skiftet er en avklaring som kan bringe prosessen inn på et nytt spor. Tvilen fjernes, og det vil igjen føre til at det blir lettere å få folk til å flytte, mener Fygle.

Ordføreren ber den nye Luftfartsdirektøren Otto Lagarhus snarest sette seg på flyet og etablere kontakt med Bodø-miljøet.

Forsinket flytting

I en rapport fra Havarikommisjonen denne måneden konkluderes det med at Luftfartstilsynet ikke fungerer tilfredsstillende, og at det er stor mangel på fagfolk i kjerneområder i virksomheten.

Etter to måneder med utlysninger av 74 stillinger i Bodø, er bare 20 besatt.

Ifølge stortingsvedtaket skal flyttingen være gjennomført innen 1. januar 2007, men mandag varslet Skogsholm forsinkelser.

- Det kan bli problematisk å ha tilsynet fullt operativt i Bodø fra denne tiden. Det er viktig at Stortinget vet hvordan situasjonen er, derfor vil jeg redegjøre for Stortinget om dette innen kort tid, sier Skogsholm.

(NTB)