I sjokk, men i live

Redingsmannskapene trodde knapt sine egne øyne da de fant en sju år gammel gutt i live etter at han hadde ligget begravd under mur og sement i Bhuj i 58 timer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Gutten gråt og var i sjokk, men hadde bare noen få skrammer. To timer senere ble også moren hans trukket ut i live. 125 000 mennesker ligger fortsatt begravd i ruinene etter jordskjelvkatastrofen i India, og indiske myndigheter frykter en dramatisk økning i dødstallene. Hittil er det bekreftet at 20000 mennesker er blitt drept og 35000 skadd, men for hver time som går reduseres muligheten for å finne folk i live i ruinhaugene. Noen steder er de forvridd stål og sementhaugene opptil 10 meter høye. I de verst rammede byene Bhuj og Ahmedabad er opp mot 90 prosent av alle bygninger rast sammen.

I Bhuj, som ligger bare 20 kilometer fra episenteret, er minst 10000 av byens 150000 innbyggere savnet eller omkommet.

De fleste ligger fremdeles begravd under de sammenraste bygningene, mens titusener av overlevende er på desperat jakt etter mat, vann og legehjelp. Byen mangler nå både strøm og telefonforbindelse, mobiltelefonene fungerer ikke, og politiet har bare radioforbindelse med utenverdenen. Veiene er ødelagt, og nødhjelp kan bare fraktes inn til området med fly til militærbasen utenfor Bhuj. Flyene kan imidlertid bare lande i dagslys. Internasjonale nyhetsbyråer som har vært i de hardest rammede områdene melder at folk vandrer målløst rundt om i gatene på leting etter vann.

Sult og tørst

- Om ikke jordskjelvet tok livet av oss, dør vi av sult og tørst, sa handelsmannen Hashmukh. Uten vann har han ingen mulighet for å koke det lille han har igjen av ris. Barnet hans er allerede kraftig dehydrert. - Det finnes ikke vann, ikke mat, og folk tar det de kan finne i butikkene, sier en annen overlevende.

Redningskritikk

Den indiske hæren er satt inn i redningsarbeidet. Rasende overlevende beskylder myndighetene for å gi for lite hjelp for seint. - Vi mistet verdifulle timer like etter jordskjelvet. Alle myndighetspersoner vi forsøkte å ringe var ikke tilstede, fordi de deltok i en eller annen parade. Selv politiet kom ikke før seks timer etter skjelvet, sier filmfotografen Dhrumal Vaidya til Associated Press.

I Bhuj frakter pårørende skadde i handlevogner på leting etter noen som kan gi medisinsk hjelp. Sykehuset i byen raste sammen over 300 pasienter, besøkende, leger og sykepleiere, og flere kraftige etterskjelv har skapt ny panikk flere steder.

Myndighetene har flere ganger forsøkt å berolige befolkningen, som velger å sove ute i stedet for å søke ly i midlertidige tilfluktssteder. - Vær så snill å fortelle folk at det ikke kommer flere skjelv, sa delstatsminister Haren Pandaya på tv lørdag kveld. I går kom nye kraftige skjelv. For å redusere epidemifaren blir mange kremert uten å være identifisert. 25000 fortsatt begravd # Redingsmannskapene trodde knapt sine egne øyne da de fant en sju år gammel gutt i live etter at han hadde ligget begravd under mur og sement i Bhuj i 58 timer . # Av MENTZ TOR AMUNDSEN # Gutten gråt og var i sjokk, men hadde bare noen få skrammer. To timer senere ble også moren hans trukket ut i live.

125000 mennesker ligger fortsatt begravd i ruinene etter jordskjelvkatastrofen i India, og indiske myndigheter frykter en dramatisk økning i dødstallene. Hittil er det bekreftet at 20000 mennesker er blitt drept og 35000 skadd, men for hver time som går reduseres muligheten for å finne folk i live i ruinhaugene. Noen steder er de forvridd stål og sementhaugene opptil 10 meter høye.

I de verst rammede byene Bhuj og Ahmedabad er opp mot 90 prosent av alle bygninger rast sammen.

I Bhuj, som ligger bare 20 kilometer fra episenteret, er minst 10000 av byens 150000 innbyggere savnet eller omkommet.

De fleste ligger fremdeles begravd under de sammenraste bygningene, mens titusener av overlevende er på desperat jakt etter mat, vann og legehjelp.

Byen mangler nå både strøm og telefonforbindelse, mobiltelefonene fungerer ikke, og politiet har bare radioforbindelse med utenverdenen. Veiene er ødelagt, og nødhjelp kan bare fraktes inn til området med fly til militærbasen utenfor Bhuj. Flyene kan imidlertid bare lande i dagslys.

Internasjonale nyhetsbyråer som har vært i de hardest rammede områdene melder at folk vandrer målløst rundt om i gatene på leting etter vann.

Sult og tørst

- Om ikke jordskjelvet tok livet av oss, dør vi av sult og tørst, sa handelsmannen Hashmukh. Uten vann har han ingen mulighet for å koke det lille han har igjen av ris. Barnet hans er allerede kraftig dehydrert.

- Det finnes ikke vann, ikke mat, og folk tar det de kan finne i butikkene, sier en annen overlevende.

Redningskritikk

Den indiske hæren er satt inn i redningsarbeidet. Rasende overlevende beskylder myndighetene for å gi for lite hjelp for seint.

- Vi mistet verdifulle timer like etter jordskjelvet. Alle myndighetspersoner vi forsøkte å ringe var ikke tilstede, fordi de deltok i en eller annen parade. Selv politiet kom ikke før seks timer etter skjelvet, sier filmfotografen Dhrumal Vaidya til Associated Press.

I Bhuj frakter pårørende skadde i handlevogner på leting etter noen som kan gi medisinsk hjelp. Sykehuset i byen raste sammen over 300 pasienter, besøkende, leger og sykepleiere, og flere kraftige etterskjelv har skapt ny panikk flere steder.

Myndighetene har flere ganger forsøkt å berolige befolkningen, som velger å sove ute i stedet for å søke ly i midlertidige tilfluktssteder.

- Vær så snill å fortelle folk at det ikke kommer flere skjelv, sa delstatsminister Haren Pandaya på tv lørdag kveld.

I går kom nye kraftige skjelv.

For å redusere epidemifaren blir mange kremert uten å være identifisert.

TRØST: Bestemor forsøker å trøste 8 år gamle Akash Bhavar som ble alvorlig skadd under jordskjelvet. Hans bror overlevde også, men hans mor ble drept da huset deres utenfor Ahmedabad raste sammen.
DREPT: Minst 15 elever ble drept da en skolebygning i Ahmebadan ble ødelagt i jordskjelvet.
KLEM: En indisk hjelpearbeider får en stor klem fra Kusum Soni etter at hun ble gravd fram etter nesten 60 timer under den sammenraste boligblokka hun bodde i.Alle foto: SCANPIX

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer