I sjokk over politivold

Flere personer så en mann bli svinebanket av fire politimenn i København i går kveld. - Det var fullstendig perverst , sier et av vitnene. Senere ble de fire betjentene overhørt mens de diktet sin offisielle forklaring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Offeret, en spinkel, 40-årig mann, var på vei hjem fra julefrokost og hadde i følge politiet langet ut etter en ansatt i en kiosk. Butikken varslet saken og fire politimenn kom for å anholde mannen.

Ekstra Bladet har snakket med fire vitner, som alle forteller samme historie: Mannen var muligens ubehøvlet mot polititjenestemennene, men han var aldri voldelig.

Likevel kom det til tumulter. Det begynte, ifølge vitnene, med at en av politimennene plutselig sparket bena under 40-åringen, slik at han falt i bakken.

- Umiddelbart fløy to av politimennene på ham. Mens de begge satt på ryggen hans, låste de bena hans. Da han skrek av smerte, banket en av politimennene hodet hans flere ganger i asfalten, forteller et av øyenvitnene, Bo Andersen til Ekstra Bladet.

Han var sammen med sin kamerat Heine Gustavsen på vei ned til kiosken da han uforvarende ble vitne til det voldsomme opptrinnet.

- Politibilen sperret hele sykkelstien slik at flere stoppet opp for å se hva som skjedde. Flere vitner ropte til politimennene at de måtte stoppe mishandlingen, forteller Gustavsen. - En mann forsøkte å gå imellom, men han ble skubbet bort.

- På et tidspunkt lå mannen helt stille. Politimennene reiste seg fra ryggen hans og kjente etter puls. Da mannen hadde ligget litt, begynte han igjen å rope at de skulle la ham være. Så sparket de ham i ryggen flere ganger, sier Andersen.

Etter en stund kom det mer politi til stedet, og den forkomne mannen ble kjørt bort.

Da var det bare de fire første politimennene igjen på stedet.

Planla forklaring

Både Andersen og Gustavsen overhørte nå at de fire planla hva den offisielle fortklaringen på episoden skulle være.

- De avtalte at en av dem skulle si at mannen hadde forsøkt å bite ham i armen, altså vold mot tjenestemann. Men dette er slett ikke riktig. Han var overhode ikke voldelig. Og uansett hva han har gjort er det ingenting som berettiger den behandlingen han fikk, sier de to unge mennene.

Et annet vitne som Ekstra Bladet møtte i går kveld, en 47-åring, ble så skrekkslagen etter episoden at han, av frykt for politiet, verken vil ha navn eller bilde i avisa.

Det anonyme vitnet er veldig lei seg for at han ikke hjalp mannen, men sier han var for redd: - De opptrådte som en flokk banditter, sier han. - Det var fullstendig perverst.

I følge Andersen og Gustavsen fikk et av øyenvitnene samlet navn og adresse fra seks andre vitner. Alle de syv vil anmelde de fire betjentene for politivold.