<strong>SNAKKER UT:</strong> Den danske familien som satt et halvt år i fangenskap etter å ha blitt kapret av somaliske pirater, har gitt sitt første intervju etter hjemkosten. Dette intervjuet offentliggjøres i papirutgaven av Politiken torsdag. Foto: Privat
SNAKKER UT: Den danske familien som satt et halvt år i fangenskap etter å ha blitt kapret av somaliske pirater, har gitt sitt første intervju etter hjemkosten. Dette intervjuet offentliggjøres i papirutgaven av Politiken torsdag. Foto: Privat Vis mer

- I sjørøvernes øyne var vi ikke mer verdt enn fisk

De somaliske piratene terroriserte den danske familien med stadige dødstrusler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

De første drapstruslene kom etter bare tre dager, forteller familiefaren Jan Quist Johansen i et intervju med København-avisen Politiken. Sammen med kona Birgit og parets tre barn på 13, 15 og 17 ble de tatt som gisler utenfor Afrikas Horn 24. februar i år.

Familien ble satt fri 6. september og er nå hjemme i Kalundborg vest på Sjælland. Ifølge avisen B. T. greide de ved hjelp av slekt og venner selv å skaffe til veie de 16 millionene danske kroner det kostet å få sjørøverne til å la dem gå.

Penger - I sjørøvernes øyne var vi ikke mer verdt enn fisk. De er bare interessert i penger, og de sa at hvis de ikke fikk dem svært raskt, ville de bli nødt til å skyte noen av oss eller selge oss til andre piratgrupper, sier Jan Quist Johansen.

Familien har gitt sitt første intervju etter hjemkosten, og dette intervjuet offentliggjøres i papirutgaven av Politiken torsdag. Men allerede onsdag ble deler av familiens fortelling gjengitt på avisens nettsider.

Danskene ble utsatt for ren psykisk terror, der de gang på gang fikk høre at de snart skulle dø, for senere å bli beroliget med at de var trygge.

- Deretter kunne piratene slett ikke forstå at vi ikke var takknemlige over ikke å bli skutt, forteller Jan Quist Johansen.

Hummer Familien hadde svært blandede opplevelser i tiden som gisler, blant annet fikk de servert hummer av sjørøvernes koner.

- Vi levde tett på dem og innså at det ikke fins helt onde eller helt gode mennesker, bare gode og onde handlinger, sier dansken og sier at han angrer på seilturen.

Piratvirksomheten utenfor Afrikas Horn er et stort og sammensatt problem. Piratene sier selv at de er tvunget til å kapre skip og ta gisler fordi havet er tomt for fisk, og de legger skylden for dette på vestlige selskaper som angivelig har drevet grovt overfiske.

Piratangrepene har vært et alvorlig problem siden tidlig i dette århundret, og de fører ifølge skipsfartseksperter til tap på rundt 100 milliarder kroner i året for rederier og handelsselskaper. En vestlig marinestyrke patruljerer i området for å stanse angrepene.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer