I skammekroken

Bærum kutter i de gamles få gleder - betaler spareekspert 1 mill. kr for et halvt års jobb.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BÆRUM KOMMUNE SKAL

i løpet av 2004 redusere utgiftene innen pleie og omsorg med 80 millioner kroner.

Hvor og hvorledes? Jeg har fulgt pleie- og omsorgstjenesten i og utenfor institusjoner i mange år. Jeg har aldri opplevd at det noen gang har vært for mye av noe.

I hjemmetjenesten styrter pleierne fra pasient til pasient med et minimum av tid til hver. Nå skal de løpe enda fortere, fordi det skal spares arbeidskraft.

Samtidig har rådmannen i Bærum, Elisabeth Enger, uttalt at det skal bli økt ansikt-til-ansikt-tid i pleie- og omsorgstjenesten. Hun har åpenbart bestemt seg for å bli flinkest i klassen. Hun har til overmål ansatt en egen utgiftskutter: Ingar Pettersen (57) skal være ansatt i et halvt år. Honoraret er 1 million kroner.

BÆRUM KOMMUNE HAR 6000 ANSATTE,

ifølge tillitsvalgte innenfor omsorgstjenesten. De reagerer sterkt på at det ikke finnes folk blant disse som er økonomisk kompetente til å ta for seg effektivisering.

Kanskje innsparing og effektivisering først og fremst burde skjedd innen det kommunale byråkratiet?

I stedet velger man å la sparekniven ramme de aller mest sårbare i samfunnet. Mennesker i rullestol uten meningsfylte tilbud. Beboere som tilbringer dagene med å vente. På hva?

Nå slipper de å vente på siste fredag i hver måned. Da har beboere ved sykehjem fått være med på busstur.

Siste busstur gikk i februar. Framtidige turer er avlyst. Et av de mange sparetiltakene.

Bussturen var for mange beboere eneste mulighet til å komme utenfor sykehjemmets vegger. En av de svært få ting som ga livet ved sykehjem en smule mening. Ved ett sykehjem har disse turene kostet 46000 pr. år, samtidig som beboerne har betalt egenandel.

Nå er sykehjemmet pålagt å spare pengene og mer til. Til nå har beboerne kunnet få boblebad en gang i uka, eller annenhver uke, det eneste tilbudet til stimulans av kroppen, og det har selvfølgelig vært gratis. Fra nå av skal det koste 250 kroner pr. gang. Forklaringen er at fysioterapeutene og ergoterapeutene ikke lenger kan disponeres etter sykehjemmets eget ønske.

Det er bare få som har råd til å betale denne summen.

Fotpleie, som er en nødvendighet for de fleste gamle, stiger i pris med nesten en hundrelapp.

ANTALL AVISER

for dem som ennå kan lese, er kuttet. Kort sagt, alt som er litt hyggelig, blir borte. Og verre skal det bli. Samtidig blir det færre kroner til ekstravakter når pleiere blir syke. Hardere press på de ansatte, mindre omsorg til de pleietrengende. Tenk deg sjøl. En kveld er det kanskje bare to på vakt. De skal ta seg av 14 beboere, hvorav mer enn halvparten er fullstendig pleietrengende, blant annet må de mates.

Og mens det foretas groteske kutt i de gamles tilværelse, skal det utbetales 1 million kroner til en spareekspert.