I skammekroken

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I går kom det lenge etterlengtede rentekuttet fra Norges Bank. En reduksjon på 0,5 prosentpoeng var i overkant av de fleste spådommer. I tillegg varslet sentralbanksjef Svein Gjedrem at det kan komme flere rentekutt framover. Dermed har låntakerne fått den julegaven mange ønsket. Særlig har yngre familier med høye bolig- og studielån grunn til å glede seg. Men også forgjeldede kommuner og bedrifter vil få bedre råd. Investeringslysten vil også bli stimulert.
  • Det er flere årsaker til at også vi kan sette ned renta. Den internasjonale lavkonjunkturen merkes på mange måter, og bidrar til lavere prisstigning på importvarer. Her hjemme har det også vært tegn til en viss nedgang, selv om vi har høy lønnsvek st og relativt lav arbeidsledighet. På sin pressekonferanse i går understreket Gjedrem også at den nye handlingsregelen for bruken av oljeinntektene er svært viktig for pengepolitikken. I klartekst betyr det at linja flertallet på Stortinget har fulgt det siste halvåret, har vært en forutsetning for å sette ned renta.
  • Dermed kan både den forrige og nåværende regjeringen innkassere gårsdagens seier. Det var regjeringen Stoltenberg som formulerte denne regelen sist vår. Og Bondevik valgte å følge opp i høstens budsjett. Også Arbeiderpartiet holdt seg innenfor disse rammene i sitt alternative budsjett. Dermed sto stortingsflertallet imot fristelsen til å bruke enda mer oljepenger til populære formål. Men det måtte et kabinettsspørsmål til for å tvinge Fremskrittspartiet på plass.
  • Gårsdagens rentenyhet er en knusende dom over Fremskrittspartiet. Særlig ille må det være for finanskomiteens leder, Siv Jensen, å bli satt så brutalt på plass. Hun og Carl I. Hagen har kunnet slå rundt seg med fagre løfter til populære formål med å pøse oljemilliarder inn i økonomien. De har nektet å innrømme at dette vil ha uheldige virkninger på rentene. I går ble de sendt i skammekroken av Norges Bank.