I skyggen av aids

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Mens den moderne genforskningen i forrige uke feiret sine høyteknologiske framskritt i kartleggingen av det menneskelige arvematerialet, la FN-organisasjonen Unaids fram en ny rapport om den globale spredningen av hiv og aids. I verdens rikeste land har tallene stabilisert seg. Men i Afrika sør for Sahara, på de karibiske øyene og i visse asiatiske land, sprer aidspandemien seg med dødbringende hastighet.
  • Over hele verden bærer 34,3 millioner mennesker hivviruset, 71 prosent av disse bor i Afrika sør for Sahara. Ifølge rapporten risikerer mer enn halvparten av unge over 15 år i de landene som er hardest rammet, å dø av aids - de fleste av dem før de har oppdratt sine egne barn eller kunnet forsørge foreldrene sine. I det landet som er aller hardest rammet, Botswana, er 35,8 prosent av befolkningen mellom 15 og 49 år hivsmittet.
  • Det krever en innsats langt ut over det rent medisinske å stanse denne utviklingen. Verdens utviklingsland bærer 95 prosent av børen for aidspandemien. Samtidig har de en utenlandsgjeld på 2000 milliarder dollar. Afrikanske land bruker fire ganger så mye penger på å betjene gjeldsbyrden sin som på budsjettene for helse og utdanning.
  • Derfor legger lederen for Unaids, Peter Piot, overfor Le Monde avgjørende vekt på å lette gjeldsbyrden for verdens fattigste land. En annen helt sentral faktor er å gjøre de medikamentene som allerede finnes, tilgjengelige for alle. Hvis ikke, blir det fortsatt markedets lover som bestemmer hvem som skal få sin levetid forlenget.
  • For å kunne lykkes i kampen mot aids, er det helt avgjørende at verdens rikeste land ikke lar seg overmanne av kollektive dommedagsvisjoner i forhold til det afrikanske kontinentet. I land som Uganda og Zambia har konkret og målrettet arbeid blant unge mennesker gitt lovende resultater. Problemet ligger snarere i en manglende kollektiv vilje til å ta aidspandemiens enorme demografiske, sosiale og økonomiske skadevirkninger på alvor.