I skyggen av Slangehodene

LONDON (Dagbladet): Chinatown damper. Etter dager med tropevarme kommer snart tordenbygene. Samtalene handler om menneskesmugling og 58 døde landsmenn og -kvinner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forretningslivet går som vanlig i Londons kinesiske samfunn. I skyggen av Slangehodenes terror.

Slangehodene er en del av den kinesiske mafiaen, Triaden. En amerikansk rapport anslo nylig at de tjener rundt 20 milliarder pund, det er mer enn ufattelige 250 milliarder kroner, på menneskehandel i året.

Det er ikke til å unngå at vi undrer på om noen av de unge kineserne vi ser rundt oss lever i evig gjeld til disse terrorens kjøpmenn.

Kilder i det kinesiske samfunn her i London antyder at Slangehodene smuglet 600 illegale immigranter inn til Storbritannia hver måned i fjor. Tallene blir ikke mindre.

Selv opererer mafiaens toppmenn utenfor Storbritannias grenser. Lovens lange arm rekker ikke fram.

I går oppfordret talsmenn for det kinesiske samfunn i London at de som har tips som kan belyse dødstragedien i Dover får spesiell beskyttelse av politiet. Bare slik vil noen kanskje våge å snakke.

Egen puls

Chinatown har vært kinesernes lille område i storbyen siden sekstitallet. Rett sør for Soho og like ved teaterområdet West End pulserer livet i sin egen rytme og med en særegen duft av mat.

For det er restaurantene og matforretningene som utgjør hovedparten av de synlige forretningene i denne bydelen.

Den gamle kvinnen som selger grønnsaker og frukt kan såvidt snakke litt engelsk. Hun forteller at hun arbeider her ute hver fjerde dag.

Vi får ikke vite hvor lenge hun har levd langt fra sitt fedreland, men hun vil gjerne bli fotografert. Med blikket bare rettet mot kvinnen og matboden er det vanskelig å gjette at hun står mitt i London sentrum.

På alles lepper

I aviskiosken finner vi dagens ferske utgave av kinesernes egen dagsavis, trykket London. Vi forstår ikke hva som står der, men tallet 58 og bildene fra Dover levner liten tvil om hva som er oppslaget.

Han som driver den lille kinesiske kiosken forteller at historien er den samme som vi har lest i alle andre aviser. Kundene hans snakker ikke om annet denne dagen. Et helt samfunn er preget.

Vi kikker oss rundt og lurer på om noen av de som kom den farlige smuglerruta denne gang skulle leve et liv bak disse restaurantfasadene. Innerst på kjøkkenet, eller nede i kjelleren der vi kunne se matvarer lempes ned i mørke lokaler.

Politiforvaring

Samtidig som vi snakker med kinesere i London sentrum sitter deres to landsmenn i forvaring hos politiet i Kent. De har fortalt noe av sin traumatiske historie. Om hvordan deres medflyktninger kravlet opp langs veggene inne i kjølecontaineren.

Om hvordan de desperat forsøkte å rope om hjelp men luften forsvant litt etter litt.

I går ble det kjent at de 58 fra provinsen Fujian øst i Kina mistet livet som i sakte film. Det var til slutt ikke mer oksygen å puste inn.

Hvis den nederlandske sjåføren hadde kommet gjennom tollen, ville de to også vært døde.

Lasten var verdt 1,2 millioner pund, eller cirka 15 millioner kroner, for gangsterne bak den kyniske handelen.

Slangehodene er en av de ondeste organisasjoner av kinesiske kriminelle. Politiet vet hvor verdifulle de to overlevende er. Det gjør også bakmennene.