I skyggen av stormaktene

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
  • Som utenriksminister gjorde Thorbjørn Jagland en betydelig innsats for at Norge skulle bli medlem av FNs sikkerhetsråd. Det ble betraktet som en stor seier da Norge til slutt sikret seg den ettertraktede posten. Men vi hadde åpenbart ingen gjennomtenkt plan for hvordan vi skulle bruke medlemskapet. Nå er halvparten av valgperioden over, og det hersker fortsatt stor uenighet om hvordan vi har brukt muligheten til å påvirke internasjonal politikk i en ytterst turbulent tid. Vi har hittil ikke brukt medlemskapet til å sette egne saker om menneskeretter og fattigdomsbekjempelse på dagsordenen. Vår innsats som leder av sanksjonskomiteen for Irak får imidlertid ros fra alle hold. Her har vi lagt ned et betydelig arbeid, som også har gitt positive resultater.
  • Inntrykket av vår rolle det første året er likevel at vi har vært en trofast støttespiller for de vestlige stormaktene. Særlig kom dette til uttrykk da vi sammen med Storbritannia avholdt oss fra å stemme over en resolusjon om observatørstyrker i Gaza og på Vestbredden. Begrunnelsen var at USA likevel ville legge ned veto, og at saken dermed var lagt død. Men dermed mistet vi også muligheten til å tone flagg i en viktig sak i Midtøsten-konflikten. Da virker medlemskapet som en politisk tvangstrøye.
  • Det som er mest egnet til å forundre er at to norske regjeringer ikke har brukt medlemskapet på en mer offensiv måte overfor den hjemlige opinionen. Dette kunne vært en god anledning til å øke forståelsen for internasjonale problemer og bevisstgjøre velgerne til et mer globalt engasjement. I valgkampen så vi hvordan kampen om materielle goder i vårt overflodssamfunn fortsatt dominerer den politiske hverdagen. Regjeringen burde i det minste sørge for bedre informasjon om hva Norge gjør med vårt viktige verv. Det er illevarslende når selv framtredende stortingsfolk sier de ikke aner hva Norge gjør i Sikkerhetsrådet. Det samsvarer lite med de ambisjonene vi la for dagen før vi ble medlem.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer