Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I smuglernes bagasje dukket det opp en merkelig og ny dinosaurart: - Jeg ble helt sjokkert

Den sjeldne fossilen ble smuglet og solgt før den havnet i trygge hender. Forskere sier den er den første av sitt slag.

EKTE: Fossilet av dinosauren som levde for over 71 millioner år siden ble gravd opp av krypskyttere og solgt på svartemarkedet. Forskere har lenge undret seg over om det er ekte, og nå viser det seg at det er det. Foto: Pierre Jayet / ESRF / NTB scanpix
EKTE: Fossilet av dinosauren som levde for over 71 millioner år siden ble gravd opp av krypskyttere og solgt på svartemarkedet. Forskere har lenge undret seg over om det er ekte, og nå viser det seg at det er det. Foto: Pierre Jayet / ESRF / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forskere oppdaget nylig en dinosaur som skal ha levd for mellom 71-75 millioner år siden. «Halszkaraptor escuilliei» var på størrelse med en stokkand, hadde en svanelignende hals og skarpe klør og nebb som den brukte til å fange byttene sine med.

Fossilen fra Mongolia tilhører en ny dinosaurart som både levde på land og under vann, skriver The Guardian. Avisa beskriver dinosauren som «en av de rareste fossilene som noen gang er funnet».

- Det som er veldig spesielt med den er at den ser rar ut. Den likner ikke på noen annen dinosaur vi har funnet til nå, sier Vincent Fernandez, paleontolog ved European Synchrotron Radiation Facility og forsker på studien.

Fernandez påpeker at dinosauren brukte klørene på land. Halsen, nebbet og forbena, som hadde proporsjoner som hjalp den med å svømme, brukte den derimot under vann.

- Når vi ser på alle karakteristikkene, ser vi at det var en amfibie - den hadde mulighet til å løpe rundt på land, som vi ofte ser for oss at dinosaurene gjorde - i tillegg til at den kunne være under vann, sier han.

TILPASNINGSDYKTIG: Amfibiet Halszkaraptor escuilliei hadde et krokodillelignende system i snuten, relativt kort hale og et skjellett som viser at den ville klart seg bedre på land enn sine nære slektninger. Foto: Lukas Panzarin / NTB scanpix
TILPASNINGSDYKTIG: Amfibiet Halszkaraptor escuilliei hadde et krokodillelignende system i snuten, relativt kort hale og et skjellett som viser at den ville klart seg bedre på land enn sine nære slektninger. Foto: Lukas Panzarin / NTB scanpix Vis mer

Velbevart

Det er kun få andre dinosaurer som vi med sikkerhet vet at levde både under vann og på land. Det var heller ikke før i 2014 forskere oppdaget «Spinosaurus», den første dinosauren som kunne svømme.

Den brukte imidlertid mest tid i vann, og i kontrast med den, har Halszkaraptor escuilliei kraftige bakben som antyder at den ikke hadde noen problem med å gå på land over lengre perioder av gangen, skriver National Geographic.

- Jeg ble helt sjokkert da jeg så fossilen. Den var så komplett og velbevart, og på samme tid så gåtefull og bisarr, med en uforventet mix av merkverdige trekk, sier paleontolog ved Universitetet i Bologna og forsker på studien, Andrea Cau.

Funnet av krypskyttere

Etter å ha vært gravlagt i millioner av år ble fossilen funnet av krypskyttere, mest sannsynlig i Sør-Mongolia. De smuglet den ut av landet, igjennom Kina og til fossilmarkedet i Europa før den havnet i forskernes hender.

Over fem prosent av alle kjente dinosaurarter kommer fra Mongolia, og det er ulovlig å eksportere fossiler ut av landet. Likevel har flere krypskyttere funnet måter å komme unna med det på, og det har igjennom tidene ødelagt mulige funn for forskere.

- I stedet for å holde hele fossilen samlet, ødelegger de den med en hakke slik at hodet, hendene og bena skiller lag, sier Philip Currie, pateolog med Universitetet i Alberta.

Det er grunnen til at forskerne på prosjektet undersøkte Halszkaraptor escuilliei nøye for å finne ut om den var original, og det viste det seg at den var.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!