Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Finn Halvorsen-saken

I snart ett år har politiet gransket seg selv. Nå vil politimesteren holde rapporten hemmelig for Finn

Finn Halvorsen (65) må fremdeles vente på svar etter sin årelange kamp mot politiet i Haugesund.

MARERITT: På kort tid ble Finn Kristian Halvorsens liv snudd på hodet. I slutten av juli 2002 ble en buss han eide fullstendig ramponert og i august ble hans lager utsatt for innbrudd og Halvorsen frastjålet verktøy til en verdi av rundt 500 000 kroner. Foto: Alf-Robert Sommerbakk/Haugesunds Avis
MARERITT: På kort tid ble Finn Kristian Halvorsens liv snudd på hodet. I slutten av juli 2002 ble en buss han eide fullstendig ramponert og i august ble hans lager utsatt for innbrudd og Halvorsen frastjålet verktøy til en verdi av rundt 500 000 kroner. Foto: Alf-Robert Sommerbakk/Haugesunds Avis Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg lover at du hører fra meg i uke 22, skrev politimester Hans Vik i Sør-Vest politidistrikt i en epost til en utålmodig Finn Kristian Halvorsen 14. mai, hvor politimesteren også beklaget at det hadde tatt for lang tid å svare ham.

Den 65 år gamle tidligere motorsykkelmekanikeren har i 16 år har kjempet mot det han mener er et komplott mot ham i politiet.

I 2006 ble Halvorsen dømt til to års ubetinget fengsel for å ha bestilt kidnapping av to menn, som i 2004 ble hentet fra sine egne hjem og grovt mishandlet.

Halvorsen har hele tida avvist å ha noe med bortføringssaken å gjøre, og har til dags dato brukt nær all sin tid på å renvaske seg.

Nektes innsyn

I juli i fjor beordret politimesteren ny gjennomgang av Halvorsen-saken, etter at Dagbladet, i samarbeid med Haugesunds Avis, hadde avslørt anslag mot Halvorsen som aldri ble etterforsket, uregelmessigheter knyttet til bevis i straffesaken mot den tidligere motorsykkelmekanikeren og at sentrale dokumenter rett og slett er forsvunnet hos politiet i Haugesund.

Halvorsen får ikke svar nå heller - annet enn kopi av et brev til hans nåværende advokat Brynjar Meling, der politimesteren bekrefter at rapporten er klar, men at han vil vente med å fortelle partene om innholdet i den til Gjenopptagelseskommisjonen ber om å få rapporten.

- Det er uforståelig for meg at jeg ikke får se rapporten som nå foreligger. Det fratar meg muligheten til å ettergå politiets arbeid og påpeke eventuelle svakheter i deres gjennomgang. Men etter alt som har skjedd i denne saken, er jeg dessverre ikke overrasket, sier Halvorsen.

Advokat Arvid Sjødin, som forsvarte Halvorsen i tingretten, synes det er underlig at politiet ikke lar Halvorsen få innsyn i den ferdigstilte rapporten.

- I en avsluttet straffesak har den som har rettslig interesse adgang til å se dokumentene, påpeker Sjødin. Hans kollega på samme advokatkontor, Brynjar Meling, ble i mai oppnevnt av Gjenopptagelseskommisjon som forsvarer for Finn Halvorsen, som begjærte kidnappingssaken fra 2004 gjenopptatt for andre gang i 2015.

Underlig

Seniorrådgiver Magne Svor i Gjenopptagelseskommisjonen sier at kommisjonen selvfølgelig er svært interessert i politiets rapport om sin egen håndtering av Halvorsen-saken, og at de vil be om å få den ganske snart.

At verken Halvorsen eller hans advokat har fått rapporten, synes også Svor er underlig.

- Som parter i saken skal de jo ha innsyn i dokumentene, sier Svor.

Sør-Vest politidistrikt avslår å gi Dagbladet og Haugesunds Avis innsyn i rapporten fordi den «er et dokument i en straffesak og blir sendt Gjenopptakelseskommisjonen».

- Jeg har for øvrig stor forståelse for Halvorsens situasjon. Det er også årsaken til at jeg ba om denne rapporten og at jeg vil bidra til at Gjenopptakelseskommisjonen får dette først, sier politimester Hans Vik.

Ransakinger

Politiets gjennomgang av Halvorsen-saken tar for seg årene etter at Halvorsen ble utsatt for tre innbrudd og skadeverk i løpet av sommeren 2002, og kidnappingen av to menn i februar 2004, hvor Halvorsen ble dømt til to års fengsel for å være hovedmannen bak.

Under arbeidet med rapporten har politiet holdt kortene tett til brystet, også da det før jul ble foretatt ransakinger både i Sør-Vest politidistrikt og på Østlandet i jakten på Halvorsens frastjålne verktøy (se faktaboks under).

- Vi jobber oss fram mot en konklusjon i spørsmålet om politiet gjennom årene har gjort det vi skulle. Det vil ende opp i en oppsummeringsrapport. Om svaret på spørsmålet blir nei, kan det bli aktuelt å sende saken videre til Spesialenheten for politisaker, uttalte politiinspektør Ernst Kristoffer Rossebø til Dagbladet 14. desember i fjor.

Rossebø bekreftet da at politiet også etterforsket de gamle sakene, hvor politiet ser om det er mulig å komme videre fra det arbeidet som ble gjort for 15 år siden.

Politiinspektøren bekrefter i dag ransakingene, men vil ikke si noe om hva som kom ut av dem.

Det er en del av rapporten, som politimesteren har besluttet å holde tilbake, i hvert fall inntil Gjenopptagelseskommisjonen har fått satt seg inn i den.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!