DAVID MOT GOLIAT: Greenpeace-jolla har konfontrert sin overmann i oljeriggen Noble Bob Douglas 204 kilometer fra New Zealands vestkyst. Foto: Greenpeace New Zealand.
DAVID MOT GOLIAT: Greenpeace-jolla har konfontrert sin overmann i oljeriggen Noble Bob Douglas 204 kilometer fra New Zealands vestkyst. Foto: Greenpeace New Zealand.Vis mer

I snart ett døgn har den lille båten stått i veien for den 229 meter lange oljeriggen

Og den har ingen planer om å flytte seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Miljøvernsorganisasjonen Greenpeace på New Zealand har i aller høyeste grad forsøkt å gjøre det så vanskelig så mulig for oljeselskapet Anadarko å begynne ny oljeutvinning utenfor New Zealands vestkyst.

Den lille Greenpeace-båten SV Vega har nemlig konfontrert det 229 meter lange oljeskipet Noble Bob Douglas, melder Televison New Zealand.

Konfrontasjonen mellom David og Goliat har skjedd 204 kilometer utenfor New Zealands vestkyst i Taranaki-regionen.

Vil ikke flytte seg Greenpeace-aktivistene har signalisert klart og tydelig at de ikke akter å flytte seg med det første.

Greenpeace satte av gårde med en flåte på seks båter i et forsøkt på å hindre oljeborerne så lenge så mulig. De fem andre båtene har imidlertid trukket seg tilbake fra boringsonen.

Det betyr at lille SV Vega står igjen aleine mot den gigantiske oljeriggen.

Området det skal bores etter olje i, blir en av de dypeste i New Zealand.

- Vi forstår at vi ikke kan stoppe dem, men vi prøver å gjøre det så vanskelig for mulig for dem, forteller skipper på SV Vega, Jeanette Fitzimmons, til TV-kanalen.

Fitzimmons er tidligere nestleder i miljøpartiet på New Zealand og forteller at at hun er bekymret hvis det skal startes oljeutvinning i området.

- Utvinning av olje der kan ødelegge havmiljøet og klimaet. Det kan ødelegge for alle dyrene i området og langs vår kyst, sa hun til TV-kanalen.

Hun forteller at skipet har holdt seg rundt 300 meter fra oljeriggen i løpet av natta.

Bryter loven Oljeriggene har ifølge TVNZ en sikkerhetssone på 500 meter rundt seg.

Greenpeace-aktivistene har forklart at de ønsker å overlevere et flagg som er tegnet av et lite barn til oljeriggen Noble Bob Douglas.

Dette får de ikke lov til.

- Vi kommer snart til å begynne drillingen. Når vi begynner, vil de være en sone på 500 meter rundt skipet vårt hvor det ikke er lov til å oppholde seg. Hvis noen gjør det, vil de bryte loven, sier Alan Seay, talsmann for oljeselskapet Anadarko.

Men det ser ikke ut til at det lille Greenpeace-fartøyet vil flytte på seg med det første.

- Vi er her for å forsvare havet, framtidige generasjoner, vårt klima og våre kystlinjer. Vi ber instendig om at dere ikke begynner å drille, og i stedet tar skipet deres og setter kursen mot land, skal Greenpeace-sjef Bunny McDiarmid ha fortalt kapteinen på Noble Bob Douglas under radiokommunikasjon mellom de to båtene.

FLYTTER IKKE PÅ SEG: Selv om det er betydelig størrelsesforskjell mellom SV Vega og Noble Bob Douglas, har ikke førstnevnte noen ambisjoner om å flytte på seg. Skjermdump: Greenpeace
FLYTTER IKKE PÅ SEG: Selv om det er betydelig størrelsesforskjell mellom SV Vega og Noble Bob Douglas, har ikke førstnevnte noen ambisjoner om å flytte på seg. Skjermdump: Greenpeace Vis mer