I søkelyset - igjen

Psykolog John Sandstrøm ble anklaget for korrupsjon i 1990. Nå er han i søkelyset igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Da sa han at marerittet endelig var over - etter 16 måneders etterforskning. Nå er han igjen i politiets og Helsetilsynets søkelys.

Attestskandalen

Psykiater Pål Herlofsen, som er sjef for Oslo Militære Legekontor, og psykolog John Sandstrøm er politianmeldt av Helsetilsynet.

Ifølge Dagens Næringsliv (DN) skal de to ha solgt falske legeerklæringer til kriminelle. Erklæringene skal ha blitt brukt til å gi lettere soningsforhold, soningsutsettelse og utsettelse av rettssaker. DN skriver at de selv fikk kjøpt en falsk legeerklæring under falskt navn.

Sandstrøm og Herlofsen avviser påstandene.

Helsetilsynet og Rikstrygdeverket gransker saken. Det er også åpnet tilsynssak mot to andre leger som er omtalt i DN.

Alt i mai 1989 skrev billedbladet NÅ flere artikler der de anklaget Sandstrøm for å være korrupt. Ifølge bladets kilder skulle fengselspsykologen ha tatt inntil 100 000 kroner for å skrive attester, slik at straffedømte slapp å sone. Sandstrøm mente han var utsatt for en hevnaksjon fra kriminelle.

-  Jeg føler at krefter representert ved avviste straffedømte er ute etter meg, sa Sandstrøm til Dagbladet den gangen.

Politiet satte i gang full etterforskning, men statsadvokaten henla straffesaken. Også den gangen var høyesterettsadvokat Tor Erling Staff ved hans side.

Etter at han var fengselspsykolog, er Sandstrøm blitt omtalt som kjendispsykolog, katastrofepsykolog og sist som reality-psykolog.

Nå blir han etterforsket av Oslo-politiet etter Dagens Næringslivs påstander om at han og psykiater Pål Herlofsen har solgt legeerklæringer til kriminelle som ønsker å slippe fengselsstraff eller få bedre soningsforhold. I kjølvannet av avsløringene er det kommet fram at etterforskningen på begynnelsen av 1990-tallet ikke er glemt av folk i fagmiljøet, og at dette har hengt ved psykologen.

Både Sandstrøm og Herlovsen avviser anklagene.

Folkvord-bok

John Sandstrøm ble også etterforsket i etterkant av avsløringene i Erling Folkvord og Espen Mathisens bok «Sannheta om boblebadet» - denne gangen sammen med flere kjente Oslo-advokater. Forsvarsadvokatene skulle ha vært flittige brukere av John Sandstrøms «falske» attester. Sammen med deler av ledelsen i Oslo-politiet skulle de angivelig danne et «nettverk» av korrupsjon. Saken mot polititoppene ble henlagt av Riksadvokaten etter etterforsking av SEFO. Sakene mot advokatene og Sandstrøm ble også henlagt.

I november 1991 ble Sandstrøm og en annen psykolog siktet for å ha framlagt en falsk psykolograpport i en promillesak.

-  Etter et halvt liv bak skranken har jeg aldri opplevd en siktelse på så tynt grunnlag, sa Staff den gangen. Han forsvarte Sandstrøm mot anklagene.

I boka til Folkvord påstås det blant annet at Sandstrøm, da han jobbet som fengselspsykolog ved Oslo kretsfengsel, utstedet falske henvisninger. Han ble også anklaget for å ta betalt for å fabrikkere psykolograpporter til bruk i retten eller til å gi straffedømte lettere soningsforhold. I boka påstår forfatterne at Sandstrøms nettverk innad i politiet var så sterkt at han fra høyt hold har fått hjelp til å trenere politietterforskningen mot ham.

Etter fire års etterforsking av alle disse anklagene, henla Økokrim sakene mot Sandstrøm i 1993.

-  Dette har vært en utrolig tøff tid. Spesielt at jeg aldri fikk en avklaring. Jeg har bare kommet meg gjennom dette takket være gode venner, som advokat Staff, sa Sandstrøm til Dagbladet.

Erling Folkvord er i dag fortsatt kritisk til etterforskingen i etterkant av boka hans.

-  Hvor mye den etterforskingen var verd, vet jeg ikke, sier han til Dagbladet.

Teletorg og «spåing»

I 1992 startet Sandstrøm en teletorgtjeneste der han tilbød psykologhjelp til 25 kroner i minuttet eller 1500 kroner timen. Via avisannonser tilbød han hjelp til samlivsspørsmål, barnevernspørsmål eller alkoholproblemer. Folk som bare ville prate var også velkomne. Televerket stoppet tjenesten fordi den var i strid med regelverket deres. Helsetilsynet startet gransking for å finne ut hvor mye Sandstrøm hadde tjent på tjenesten.

Sandstrøm fortsatte teletorgvirksomheten med endret innhold. I 1996 var han registrert hos Telenor Link, som eier av fem teletorglinjer under navnet «Spåing og Drømmetyding», der man kunne bli spådd med tarotkort. Tjenesten kostet kr. 21,90 pr. minutt.

-  Jeg tror kortene uttrykker en tradisjon formidlet til oss fra andre kulturer, som ut fra hvordan de blir lagt skal fortelle noe om et menneskes framtid, sa psykologen til VG i 1996.

Spåtjenesten fikk kraftig kritikk av Psykologforeningen.

Gisselpsykolog

På slutten av 90-tallet tok karrieren hans enda en ny retning. Han siktet seg inn mot TV-bransjen. Først som fast gjest i Per Ståle Lønnings program «Sentrum».

For åpen mikrofon drev han krisepsykiatri overfor en mann som hadde forskanset seg i en barnehage på Hjelmeland.

Den desperate mannen holdt en hel barnehage som gisler. «Nå skal du høre lite granne på det jeg har å si. Jeg er psykolog, og jeg har sittet som sakkyndig ... Du betyr mye for dine barn, og dine barn vil ikke sitte og høre på at du truer med å ta ditt liv», sa Sandstrøm direkte på TV. Psykologforeningen klaget Sandstrøm inn for Fylkeslegen, og psykologen fikk kraftig kritikk for ikke å ha samkjørt operasjonen med politi og redningstjenesten. Klagen førte ikke til reaksjoner.

Fjernsynskarrieren gikk videre til både Robinson-ekspedisjonen og TVNorges reality-fiasko Villa Medusa. I begge seriene jobbet han som krisepsykolog for deltakerne. I tillegg kommenterer han ofte saker i mediene, enten det gjelder aldersgrense for Idol eller alvorlige kriminalsaker.

Skyldte på pasient

Både Fylkeslegen i Oslo og Helsetilsynet gransker nå Sandstrøm. Også i fjor vurderte Helsetilsynet autorisasjonen hans, men han slapp med en advarsel. Helsetilsynet så likevel alvorlig på saken og mente han hadde misbrukt stillingen sin. Bakgrunnen var at han ble tatt for en promillekjøring. I stedet for å innrømme feilen, ringte han opp en pasient og ba denne ta på seg skylda. Pasienten endret seinere forklaring og fortalte at han følte seg presset til å avgi falsk forklaring. Seinere tilsto også Sandstrøm.

-  Han påvirket en pasient til å påta seg skylda for promillekjøringen og har således opptrådt uforsvarlig, sier jurist Gorm Grammeltvedt i Helsetilsynet til Dagbladet.no.

Da promillesaken kom opp for retten, vitnet Pål Herlofsen som Sandstrøms psykiater. Ifølge Herlofsen slet Sandstrøm med personlige problemer. Han fikk 25 dagers betinget fengsel og ei bot på 90 000. Av dommen går det fram at han slapp ubetinget fengsel under forutsetning av at han gikk til behandling hos Herlofsen i ett år.

Etter Dagens Næringslivs avsløringer i helga, har han holdt en meget lav profil. Advokat Tor Erling Staff sier at Sandstrøm ikke vil uttale seg om beskyldningene.

PÅ INNSIDA: Dette bildet ble tatt i 1986 da John Sandstrøm var fengelsepsykolog i Oslo kretsfengsel.
ETTERFORSKES: Sandstrøm ble anklaget for korrupsjon i 1990, men statsadvokaten i Oslo henla anklagene mot ham. Nå er kjendispsykologen igjen under etterforskning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer