PROBLEMBJØRN: Her spiser bjørnen en av Bjørn Dalsbergets sauer på Ringsakerfjellet. Bildet er fanget opp av et viltkamera 14. juni i år. Så langt har Dalsberget mistet 43 søyer og fire lam. Foto: Viltkamera
PROBLEMBJØRN: Her spiser bjørnen en av Bjørn Dalsbergets sauer på Ringsakerfjellet. Bildet er fanget opp av et viltkamera 14. juni i år. Så langt har Dalsberget mistet 43 søyer og fire lam. Foto: ViltkameraVis mer

I sommer har bjørnen forsynt seg grovt av sauebonden Bjørns sauer: - Vi frykter veldig stygge tall

Så langt i år har sauebonde Bjørn Dalsberget fra Ringsaker mistet 47 av de cirka 600 sauene han slapp ut på beite.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har vært en tøff sommer for sauebonde Bjørn Dalsberget fra Ringsaker. 1. juni slapp han sauene ut på beitet på Ringsakfjellet, og bare seks timer etterpå ble den første sauen tatt av bjørn.

- Og sånn har det fortsatt i hele sommer, sier Dalsberget til Dagbladet.

PÅ TUR: Marte (16) filmet en bjørn som var ute på tur da hun var på vei til skolen. Video: Marte Vis mer Vis mer

Det var Ringsaker Blad som først omtalte bjørnens herjing.

- Frykter stygge tall

Før sauene slapp ut på beitet hadde Dalsberget gjort grundige forundersøkelser i beiteområdene for å se om de kunne se rovdyr, nettopp fordi han har hatt dårlig erfaring med bjørn.

- Men det var ikke noen spor, og vi så ikke noe, så vi tok sjansen på å slippe dem ut, forteller Dalsberget.

Han slapp 220 søyer og 400 lam ut på beite i år. Så langt er 43 søyer og fire lam drept. Alle av bjørn. Men det er bare det de har klart å dokumentere så langt.

- Vi frykter stygge tall. Det er nok veldig naivt å tro noe annet, sier Dalsberget.

Området sauene til Dalsberget beiter i er, som i Ringsaker kommune for øvrig, er preget av en del tett skog, som ellers i Ringsaker kommune. Det er godt beiteområde, men det er svært vanskelig å finne kadavre.

Dalsberget forteller at sauene er tatt på tross av at de har hatt folk i beiteområdene i hele sommer. Han har selv vært ute utallige timer, og har i tillegg to gjetere som har vært i de mest utsatte områdene hele sommeren.

Finner ikke bjørnen

På toppen av det har det vært fellingstillatelse på bjørnen omtrent i hele sommer, noe som har medført at det kommunale jaktlaget har vært i området og lagt ned betydelige ressurser. Uten hell.

- Det er mange som har vært mye ute i forbindelse med fellingsforsøk og for å avdekke ferske skader. Ferske skader og gode hundeekvipasjer er avgjørende for å oppnå effektiv felling. Men det er i all hovedsak avdekket 2-4 dager gamle skader og det er ikke ferskt nok, sier Stein Inge Wien, landbrukssjef i Ringsaker kommune.

Han forteller at de så langt i år har dokumentert cirka 50 sau tatt av bjørn og 10 tatt av ulv i kommunen.

- Det kan høres lite ut, men det er kun det som er funnet igjen og dokumentert. Store deler av beiteområdene preges av tett granskog, og der kan det ligge mye skader som ennå ikke er avdekket. Jeg er veldig spent på tallene etter sankinga, sier Wien.

- I tillegg er det enkeltbesetninger som har opplevd svært store tap. Det kan ikke fortsette slik.

Og nettopp innsankingen av sauene er framskyndet med to uker. Det betyr at Bjørn Dalsberget henter inn dyra sine fra skogen til helga.

- Vi må prøve å få dette i land mens det er noen igjen. Vi vet fra tidligere at det er nå bjørnen begynner å bli aggressiv, fordi den skal feite seg opp til vinteren, forteller Dalsberget.

Fellingstillatelse før sesong

Landbrukssjef Wien berømmer fylkesmannen for å ha vært raskt ute med å gi fellingstillatelse for 14 dager i slengen, noe som har betydd at det har vært fellingstillatelse på bjørnen stort sett hele sommeren.

Men, situasjonen er krevende, sier Wien, som skulle ønske man i enda større grad kunne regulert bestanden av fredet rovvilt i prioriterte beiteområder før beitesesongen.

- Det å begynne å jakte på sommerstid med 18 000 sau i området, er på alle måter krevende, sier Wien.

- For å sikre effektive uttak er det avgjørende at det settes inn større ressurser for å framskaffe tilstrekkelig med gode hundeekvipasjer som er tilgjengelig for de kommunale fellingslagene. God utnyttelse av beiteressursene i utmarka må sikres. På Hedmarken står det nå ved et veiskille.

Både Wien og Dalsberget mener at det ikke har noe for seg å flytte sauen til et annet område, fordi sauen uansett vil trekke inn i området og rovdyrene også vil flytte på seg.

- Gjort alle mulige tiltak

Dalsberget irriterer seg også kraftig over dem som påstår at sauebøndene ikke passer godt nok på sauene sine.

- Vi har gjort alle tiltak som er mulige. Vi kodemerker sauen, har radiobjeller på mange, vi har gjetere og vi passer de selv, i tillegg til at det kommunale skadefellingslaget har vært ute i hele sommer, sier Dalsberget.

- Det var en som spurte meg nettopp: «Hva blir det neste?» Og det er bare et alternativ, og det er å slutte. Da blir det et bruk til salgs. Og sauedrift er det eneste jeg kan bruke det til, slår Dalsberget fast.

Landbrukssjef Wien bekrefter at rovdyr er en vesentlig årsak til at folk gir seg.

- Det er reelt det. Noen har allerede gitt seg, og andre er i ferd med å gi seg. Det er selvsagt mange grunner til det, men ikke minst på grunn av rovvilt. Det er en svært krevende situasjon for dem som jevnlig opplever tap av sau til rovvilt, sier Wien.

Så langt i år har man dokumentert at 160 sauer er tatt av bjørn på landsbasis, viser tall fra Statens naturoppsyn.

47 av dem er altså Dalsbergets. Med andre ord tallene på landsbasis ikke så høye, men Dalsberget er redd for å drukne i statistikken.

- Det kan føre til at det ikke blir satt i gang noen tiltak for å redusere bjørnestammen, og dette problemet kan eskalere, frykter Dalsberget.