I sommer skal Norge bade i sol!

Glem værprofetene - her er det autoriserte værvarslet for hele sommeren! Direktør Jens Sunde ved Meteorologisk institutt kan for første gang varsle været for tre måneder framover. Og Sunde kan fortelle om mye sol og varme over hele landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sommeren blir ifølge Sunde varm og fuktig, med mye sol - men med regnskyll innimellom. Det blir varmt i sør, varmere i nord - men også regnskyll nok for kornbøndene. Værdirektør Sunde føler seg trygg på sommervarselet, som lyder på sommer slik mor og far husker den.

Siden drømmesommeren i 1997, da et megahøytrykk over Norge avviste alle regnværsskyer, har vi hatt råteskadde fellesferier på (sva)berget. Særlig har Sør-Norge fått fukt i bøtter og spann. I 1999 røk nedbørsrekordene allerede i juni.

Men nå blir det andre solskinnsboller.

Varmere

- Nitti prosent av våre data viser at sommeren blir en grad varmere enn normalt. I Nordland og Troms blir det trolig enda varmere. Det betyr mye sol i hele landet, sier meteorologidirektør Jens Sunde ved Det norske meteorologiske institutt (DNMI).

Han har mange konkurrenter på varslingsmarkedet, men Sunde bruker verken egen magefølelse eller grisens milt som varslingsgrunnlag. Sundes tallknusere på Blindern har behandlet enorme mengder data for å kunne forutsi været for sommeren, og meteorologen vil holde avstand til værprofetene.

- Dette er strengt vitenskapelig metode, og vi bygger på fysiske målinger. Med disse kan vi forutsi gjennomsnittet for sommeren.

Regnskyll

Sunde har også kjørt ut nedbørsvarsel for sommermånedene. Det viser opptil 50 millimeter mer sommernedbør enn normalt. Hele landet nord for Mjøsa må finne seg i at kraftprodusentene blir glade. Men vi slipper ukelangt duskregn: Når sommertemperaturen blir høy, må regnskurene bli korte og intense. Kornbøndene slipper dermed tørken som ofte følger med når sola slår seg ned over åkeren.

- Vestlandet, Sørlandet og det sentrale Østlandet slipper unna med nedbør på normalen i sommer, sier Jens Sunde.

Men Sunde minner om at all værvarsling har en usikkerhet ved seg. Det vet også den frittstående meteorologen Wolfgang Röder i Tyskland, som høylytt varsler hver enkelt sommermåned allerede i mai. Resultat: bom i 1998, bom i fjor, bom så langt i år.

Så hvis du vil ha værgaranti må du nok kjøpe sydenbillett. Det har Jens Sunde gjort.

Se våre værsider

SOMMERVAME: - Vannet er faktisk deilig, sier Roger Vassnes (28). Sekunder seinere har vennegjengen Are Torpe, Tommy Vassnes, Irlin Berg og Varoline Stryker dyttet ham ut i sjøen igjen.