I sommer skal Norge bade i sol!

Glem værprofetene - her er det autoriserte værvarslet for hele sommeren! Direktør Jens Sunde ved Meteorologisk institutt kan for første gang varsle været for tre måneder framover. Og Sunde kan fortelle om mye sol og varme over hele landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Sommeren blir ifølge Sunde varm og fuktig, med mye sol - men med regnskyll innimellom. Det blir varmt i sør, varmere i nord - men også regnskyll nok for kornbøndene. Værdirektør Sunde føler seg trygg på sommervarselet, som lyder på sommer slik mor og far husker den.

Siden drømmesommeren i 1997, da et megahøytrykk over Norge avviste alle regnværsskyer, har vi hatt råteskadde fellesferier på (sva)berget. Særlig har Sør-Norge fått fukt i bøtter og spann. I 1999 røk nedbørsrekordene allerede i juni.

Men nå blir det andre solskinnsboller.

Varmere

- Nitti prosent av våre data viser at sommeren blir en grad varmere enn normalt. I Nordland og Troms blir det trolig enda varmere. Det betyr mye sol i hele landet, sier meteorologidirektør Jens Sunde ved Det norske meteorologiske institutt (DNMI).

Han har mange konkurrenter på varslingsmarkedet, men Sunde bruker verken egen magefølelse eller grisens milt som varslingsgrunnlag. Sundes tallknusere på Blindern har behandlet enorme mengder data for å kunne forutsi været for sommeren, og meteorologen vil holde avstand til værprofetene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer