I soningskø under NOKAS-ranet

Tiltalte Lars-Erik Andersen (28) sto i soningskø under NOKAS-ranet i fjor vår. En måned før ranet ble han dømt til ett års fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/STAVANGER (Dagbladet): 25. februar i 2004 ble Lars-Erik Andersen dømt til fengsel i ett år for blant annet grove trusler og narkotikabesittelse Politiet mener han var med på å rane Norsk Kontantservice bare en drøy måned etter at dommen falt.

Andersen rakk å foreta seg en rekke ting mens han ventet på plass i Oslo fengsel. Han skal blant annet ha kjøpt amfetamin, kjørt i ruset tilstand og kommet med grove trusler. Soningen startet ikke før 26. juli i fjor.

Toska vitnet

Andersen skal være en nær venn av Toska, og Toska vitnet for kameraten sin, uten at det hjalp nevneverdig. Toska forsvarte kameraten, men i dommen står det: Andersen ble derfor dømt for en rekke andre forhold, og han ble sendt rett inn i soningskøen.

«Når det gjelder vitnet Toska, er dette et vitne som er godt kjent for politiet og det er ikke pålitelighet han er kjent for. Retten legger derfor ikke vekt på Toskas forklaring.»

4. oktober 2004 - et halvt år etter NOKAS-ranet - rømmer Andersen fra Oslo fengsel. Politiets opprulling av norgeshistoriens største ran var i gang. En snau måned seinere blir han pågrepet av politiet på en pub i Oslo, og siktet for NOKAS-ranet.

Dømt i NOKAS-varetekt

I mai i år pådro Andersen seg enda en dom, og ble han dømt for forhold begått sommeren etter NOKAS-ranet og rett før soningen ble påbegynt. Blant annet hadde han en kjøretur i Oslo sentrum hvor han brøt seks påbud i veitrafikkloven. Han ble dømt til 90 dagers fengsel for dette samt grove trusler.

I dommen står det: «Det kan reises tvil om den individualpreventive virkningen av fengsselstraff når det gjelder tiltalte.»

DNA-bevis

Om to uker skal han i retten igjen, og denne gangen for den alvorligste tiltalen han har hatt. Han er tiltalt for ran med døden til følge, og politiet mener de kan koble han til NOKAS-ranet gjennom DNA .

Hans advokat, Steinar Wiik Sørvik, mener Andersens dommer viser at vi ikke har med en tung kriminell å gjøre. I avhør har Andersen nektet skyld.

DØDSRANET: Bilde fra overvåkingskamera inne i Norsk Kontantservice under ranet hvor en politimann ble skutt og drept og hvor ranerne fikk med seg flere titalls millioner kroner. Foto: Politiet
TILTALT: Lars-Erik Andersen.