I Sør-Sudan har de sluttet å telle antall døde: - Grupper alliert med myndighetene får lov til å voldta kvinner i stedet for lønn

Fem år etter at verdens yngste land ble opprettet, er det i oppløsning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Fredsavtalen fra august brytes igjen og igjen, og stadig nye historier om brutale massakre kommer ut av Sør-Sudan.

I en ny rapport sier FN at de fikk inn melding om 1300 voldtekter fra april september i fjor - og det er bare i én av Sudans ti stater.

- Rapporten inneholder forferdelige fortellinger om sivile som ble mistenkt for å støtte opposisjonen, også barn og funksjonshemmede, som har blitt drept ved å bli brent levende, kvalt i konteinere, skutt, hengt fra trær eller skjært i biter, skriver FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR).

- Pålitelige kilder indikerer at grupper som er alliert med myndighetene får lov til å voldta kvinner i stedet for lønn, men kriminelle gjenger har også voldtatt kvinner og jenter, skriver OHCHR. Og ingen teller antall døde. To år med krig Krigen om uavhengighet fra Sudan endte med et jubel og en egen stat for Sør-Sudan i 2011. En bit nesten dobbelt så stor som Norge, ble til verdens yngste land. Sør-Sudan var et satsingsområde for norsk bistand, et land som skulle reise seg.

Men i desember 2013 gikk det galt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer