Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- I sorgen fylles jeg med glede over det han var

Gro Harlem Brundtland har mange sterke minner fra møtene med Nelson Mandela.

MANGE MØTER:  Gro Harlem Brundtland har møtt Mandela ved mange anledninger de siste 20 årene . Dette bildet er tatt dagen før Mandela mottok fredsprisen i 1993. Foto: Scanpix
MANGE MØTER: Gro Harlem Brundtland har møtt Mandela ved mange anledninger de siste 20 årene . Dette bildet er tatt dagen før Mandela mottok fredsprisen i 1993. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det ble i kveld kjent at Nelson Mandela har gått bort, etter lang tids sykdom. Vår tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland mottok budskapet med dyp sorg. Hun kjente Mandela godt.

- Det er de sterke minnene fra de mange personlige møter med Nelson Mandela gjennom de siste mer enn 20 årene som preger mine tanker og følelser i dag, sier Gro Harlem Brundtland til Dagbladet.

- I sorgen fylles jeg med glede og takknemlighet over det han var og det han betydde for hele menneskeheten. Ingen annen i vår levetid har som Mandela satt så dype spor i vår bevissthet og så sterkt preget våre holdninger, sier hun videre.

- Et forbilde Også Kongehuset har mottatt meldingen med stor sorg.

- Våre tanker og kondolanser går til hans familie og det sør-afrikanske folk, sier Kong Harald, som har møtt Mandela flere ganger.

- Nelson Mandela har vært et forbilde for meg. Jeg har beundret hans lederskap, mot og visdom. I en situasjon preget av vold og hevnlyst klarte han å hente ut det beste — både i seg selv og sine medborgere. Han har vist verden at det er mulig å velge forsoning fremfor hevn, velge det som bygger opp fremfor det som river ned, sier Kongen.

- Nærmest helgen Geir Lundestad, direktør for Det norske Nobelinstitutt, har truffet Mandela ved flere anledninger og var også direktør ved nobelinstituttet da Nelson Mandela og Frederik Willem de Klerk fikk fredsprisen i 1993.

- Jeg vet ikke om det fins noen helgener blant fredsprisvinnerne, men Mandela var den som kom nærmest. Han satt 27 år i fengsel og kunne ha vært full av bitterhet da han slapp ut. I stedet valgte han å se framover og jobbe for forsoning i Sør-Afrika, sier Geir Lundestad til Dagbladet.

Selv sier han at han ble svært imponert over Mandela i møte med ham.

- Et symbol for verden - Men han var ikke en person man kom nært innpå. Men det er ikke nødvendigvis sånn at store personligheter åpner seg. Det viktigste er hvilke mål de har. Og Mandela satte seg store mål, sier Lundestad.

Han understreker samtidig at Mandela på ingen måte var feilfri. Han var heller ikke noen ikke-voldsforkjemper, og han lyktes ikke med å finne gode arvtakere til ANC.

- Men ingen kan klare alt. Mandela vil bli stående som en sentral person. Ikke bare i Sør-Afrikas historie, men som et symbol på de holdninger man burde legge vekt på. Nettopp det å se framover, sier Lundestad.

PÅ OSLO-BESØK: Daværende statsminister Gro Harlem Brundtland viste sin hovedstad til Mandela fra Regjeringsbyggets toppetasje i 1992.  Foto: Aleksander Nordahl NTB / SCANPIX
PÅ OSLO-BESØK: Daværende statsminister Gro Harlem Brundtland viste sin hovedstad til Mandela fra Regjeringsbyggets toppetasje i 1992. Foto: Aleksander Nordahl NTB / SCANPIX Vis mer
FREDSPRISEN:  Her ankommer Nelson Mandela Nobels Freddsenter, og holdes i armen av direktør Geir Lundestad ved Det norsk nobelinstitutt. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
FREDSPRISEN: Her ankommer Nelson Mandela Nobels Freddsenter, og holdes i armen av direktør Geir Lundestad ved Det norsk nobelinstitutt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer