Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I stormsentrum

STAVERN (Dagbladet): - Det blåser på toppen, konstaterer statsministeren. Den siste uka har regjeringskollegene bidratt til kulingvarsel så det monner. Selv takler han turbulensen med stoisk ro.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg hviler ikke på årene, sier Kjell Magne Bondevik og tenker på alt regjeringen har fått utrettet det siste året. Samtidig fossror regjeringspartnerne i en strøm av kontroversielle utspill. Urokråka Lars Sponheim var sist ute med trusler om å trekke Venstre ut av regjeringen. Tidligere i uka brukte statsministeren en feriedag for å oppklare finansministerens tanker om kontantstøttens skjebne.

Sliten

Men Bondevik er sliten etter første sesong som statsminister. - Det er vanskelig å regjere en desidert mindretallsregjering. Ferie har hjulpet, men jeg blir nok først utvilt etter noen dager i hjemfylket Møre og Romsdal. Dit drar han etter late dager på landstedet utenfor Stavern, Norges smilehull, ifølge Herman Wildenvey.

Kryr av teologer

Tilfeldighetene ville det slik at det kryr av prester og teologer der statsministeren henter seg inn. Den påtroppende Oslo-biskopen Gunnar Stålsett har funnet sin oase der nede. Bondeviks slektskap til Stålsetts konkurrent førte til at han maktesløs måtte konstatere at Venstres og Senterpartiets statsråder ga bispekappen til den tidligere Sp-ederen. - Jeg har et helt uproblematisk forhold til Stålsett. Jeg traff ham forresten under friluftsgudstjenesten i Nevlunghavn forrige søndag og vi hadde en hyggelig prat.

Blek

Bondevik har ikke fått samme kledelige brunfarge som Thorbjørn Jagland har ervervet seg i løpet av sommeren og statsministeren skylder på ferietur i England. - Jagland har sagt at det var bedre vær i fjor da Arbeiderpartiet satt med makten, men Labour i England er ingen garantist for sol og varme, parerer Bondevik. Han begynner å gå lei Jaglands mas, særlig om kontantstøtten. - Jagland må passe seg så det ikke går hakk i plata. I den seinere tida har Arbeiderpartiet foreslått så mange kostnadskrevende reformer at kontantstøtten blir småtterier i forhold. Jagland beskylder meg for å være en snill onkel, men en onkel er en som deler ut gaver. Det gjør Arbeiderpartiet nå. Statsministeren sikter særlig til forslaget om å utvide permisjonstida for småbarnsforeldre og storslåtte planer om videreutdanning.

Ap først

Fremskrittspartiets formann Carl I. Hagen raser over regjeringens lefling med Arbeiderpartiet, men Bondevik holder fast på at neste års statsbudsjett først bør diskuteres med Ap. - Vi vil ikke legge opp et budsjett som passer noen partier bedre enn andre. Budsjettet vil gjenspeile sentrumspartienes politikk og så får vi se hvilke partier det blir lettest å komme på talefot med. Han vil ikke avvise at det kan bli aktuelt å se på rederiskatten og aksjerabatten - agn for Arbeiderpartiet, gift for Venstre.

Mannsrollen

Da pressen bombarderte ham med spørsmål tidligere i uka, druknet utspillet om å styrke mannsrollen. - Vi ønsker å sette mannsrollen på dagsorden. Vi må for eksempel stille spørsmål om det offentlige skal utføre en så stor del av barneomsorgen som det gjør nå. Bondevik innrømmer at han nok kunne vært mer hjemme. Like etter griper han mobiltelefonen og melder at han kommer seinere hjem til hytta enn planlagt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!