Krigen i Ukraina:

- I større grad desperat

Forsker og pensjonert general Sverre Diesen mener at Putins TV-sendte tale tyder på at han blir mer og mer desperat.

PUTIN TALTE: Russlands president Vladimir Putin talte til befolkningen onsdag 21. september. Dagsbladets kommentator oppsummerer talen. Video: Dagbladet TV Vis mer
Publisert

Onsdag morgen truet Russland-president Vladimir Putin med bruk av atomvåpen. Deretter understreket han at han ikke bløffer. Dette mener forsker Sverre Diesen ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) at tyder på at Putin blir mer og mer desperat.

- Det er nok fortsatt noe han gjør primært for å skape så stor frykt og uenighet i Vesten av vi slutter å støtte ukrainerne. Men samtidig forteller jo denne talen at Putin i stigende grad er desperat, og ikke ser noen annen vei ut av det hjørnet han har malt seg inn i enn å vinne krigen uansett hva det skal koste, sier Diesen til Dagbladet.

Han er også pensjonert general og var Norges forsvarssjef fra 2005 til 2009.

- Ellers frykter han for både regimets overlevelse og sitt eget ettermæle. Vesten bør nok derfor sørge for å eliminere all tvil hos ham om at bruk av et kjernevåpen vil bli gjengjeldt. Noe annet vil være svært farlig; forstår han ikke det vil det være fristende å forsøke.

Onsdag har Nato-sjef Jens Stoltenberg omtalt Putins retorikk som farlig og hensynsløs. Han understreket også viktigheten av å sørge for at det ikke finnes rom for misforståelser i Moskva når det gjelder bruk av atomvåpen.

FORSKER: Sverre Diesen ved FFI. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
FORSKER: Sverre Diesen ved FFI. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

TV-sendt tale

Onsdag morgen kunngjorde Putin i en TV-sendt tale at Russland vil gjennomføre en delvis mobilisering. Seinere fortalte forsvarsminister Sergej Sjojgu at de vil sende 300 000 reservesoldater til krigen i Ukraina.

- Det er en form for erkjennelse av at Russland ikke har lyktes med den såkalte spesialoperasjonen, og nå må gå til mobilisering av landets personellressurser for å erstatte tapene og gjenvinne initiativet, sier Diesen og fortsetter:

- Men fordi han ikke kan innrømme at ukrainerne har påført den russiske krigsmaskinen et ydmykende nederlag, må han begrunne mobiliseringen med at det egentlig er Vesten Russland er i krig med.

ANSVAR: Jens Stoltenberg forteller til Dagbladets reporter at Joe Bidens tale var viktig og at USA tar ansvar i verden. Video og reporter: Vegard Kvaale / Dagbladet TV. Vis mer

Effekt

- Hvilken effekt tror du at dette vil ha?

- Jeg er usikker på om dette vil ha noen særlig stor effekt rent militært så lenge russerne ikke har muligheter for å utnytte en så stor personellreserve, sier Diesen.

De mulighetene mener Diesen at Russland ikke har så lenge de verken har tilstrekkelig med materiell eller offiserer til å utruste og trene opp så store nye avdelinger.

- De ressursene har de allerede satt inn i Ukraina, og det begrenser deres evne til å generere nye styrker. Da hadde de måttet beholde en større del av styrken tilbake i Russland som produksjonsapparat for nye avdelinger, men det regnet de selvsagt ikke med å få bruk for, sier Diesen og legger til at det uansett ville ha tatt tid.

- Da gjenstår bare muligheten for å stikke disse reservistene inn i de allerede nedslitte avdelingene i Ukraina som erstatningsmannskap, men det vil ha en svært lite positiv effekt både praktisk og med hensyn til stridsmoral.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer