Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I strandsonen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det generelle byggeforbudet i strandsonen, det vil si hundremetersbeltet langs sjøen har eksistert siden 1965. Men der framsynte politikere for over 40 år siden ønsket tilgjengelighet og fri ferdsel for folk flest, har kommunene gjennom en raus og lemfeldig dispensasjonspraksis innvilget byggesøknader i stor stil og stengt allmennheten ute fra stadig større kystområder. Hvert år blir det registrert 800–1000 dispensasjoner for nybygg langs sjøen.

Nå vil regjeringen snu utviklingen og redusere kommunenes selvbestemmelse i slike saker. Fredag la den fram forslag til en ny plandel i plan- og bygningsloven som skal få prosessen inn i mer ordnede former, og som innebærer en langt mer restriktiv adgang til å gi dispensasjoner i strandsonen. Kommuner som har vært spesielt slepphendte med dispensasjonene risikerer å bli fratatt denne myndigheten. Synd for dem, men de har seg selv å takke. Norske kommuner har vist liten evne og vilje til å ivareta fellesskapets interesser når privatinteressene presser på.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media