I strupen på Equinor-sjefen

Equinor-sjef Eldar Sætre mener det viktigste er at alle de andre oljeselskapene kutter i sin produksjon: - Krise for klimaet, sier Audun Lysbakken.

<strong>LOVER REDUKSJON:</strong> Equinor-sjef Eldar Sætre advarer samtidig mot å redusere Equinors aktivitet på norsk sokkel mer enn det selskapet selv ønsker, ettersom han mener norsk olje er renere enn alle andres olje. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
LOVER REDUKSJON: Equinor-sjef Eldar Sætre advarer samtidig mot å redusere Equinors aktivitet på norsk sokkel mer enn det selskapet selv ønsker, ettersom han mener norsk olje er renere enn alle andres olje. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Publisert

- Det er krise for klimaet, men også et økonomisk problem.

SV-leder Audun Lysbakken reagerer på Equinor-sjef Eldar Sætres kommentarer til Politisk Kvarter i NRK i dag:

- På norsk sokkel går naturen sin gang. Produksjonen kommer til å falle om ti års tid, med cirka fem prosent i året (...) I 2050 kommer Equinor til å ha under halvparten av produksjonen vi har i dag, lovet Sætre.

Men så la han la til at det vil være «veldig lite klokt» å redusere norsk oljeproduksjon utover dette. Årsaken er, ifølge Sætre, at den norske olja er mye renere enn alle andre sin olje.

- Norsk olje og gass er blant den mest karboneffektive olje- og gass produksjonen i verden. Vi må begynne i den helt andre enden og redusere oljeproduksjonen med de verste karbonavtrykkene.

- Direktørene sier det samme

Lysbakken mener Sætre ikke er alene om å ville kutte alle de andres oljeproduksjon.

- I land over hele verden sier direktørene i fossilselskapene det samme som Sætre, at noen andre enn dem selv skal redusere sin produksjon. Resultatet er global overinvestering i fossil energi, sier han til Dagbladet og legger til:

- I stedet for å leite etter mer olje nå må vi styre investeringene inn i grønn industri mens vi ennå har tid til en gradvis overgang. Slik kan vi både kutte utslipp og bevare industri og arbeidsplasser.

Bånd til kontroversiell aktør

Sætre måtte også forsvare Equinors medlemsskap i den omstridte oljeorganisasjonen American Petroleum Institute (API).

API har sin egen PAC (Political Action Comittee), som hvert år gir store summer til politiske partier og enkeltpolitikere.

Blant dem som får støtte fra API, er flere uttalte klimaskeptikere. Også Statoil ble i sin tid kritisert for sine bånd til API.

Klimafornektere

Sætre sier Equinor ikke behøver å like alt en organisasjon foretar seg, for å være medlem av nevnte organisasjon.

- Dersom vi står på utsiden kan vi ikke være med å påvirke organisasjoner fra innsiden. Dette er et dilemma for oss. Det er noen organisasjoner vi ikke kan med på, mens andre helt klart trekker i vår retning. API er en organisasjon hvor vi må gjøre vurderinger underveis, sier Sætre til Politisk Kvarter i NRK tirsdag morgen.

API har tidligere også fått kritikk i norske medier for å bruke millionbeløp til å støtte republikanske - og bare republikanske - politikere.

Milliardprofitt

Equinor-sjefen er klar på at Equinor ikke lar seg styre av de mer konservative holdningene til klimaendring som holdes av API.

Og han forsikrer om at Equinor ikke er redd for å stemme mot flertallet i API i saker som gjelder klima.

- Vi tok for eksempel et helt avvikende synspunkt når det gjelder metangass i USA bare for noen uker siden. Dette forhindrer oss ikke fra å være medlem i organisasjonen.

Petroleumsselskaper som Equinor betalte 147 milliarder kroner i skatt til staten Norge i fjor. Det er en økning på 53 milliarder fra fjoråret.

- Jeg er seiglivet

Årsaken til økningen er i hovedsak økte olje- og gasspriser, skriver Skatteetaten i en pressemelding.

Sætre begynte å jobbe i Statoil i 1980. Flere medier har den siste tiden skrevet at Equinor har begynt jakten på Sætres arvtager. Det går han i dag langt i å avvise.

- Jeg er seiglivet, og en gang kommer jeg sikkert til å gi meg, men jeg har det veldig godt i jobben min. Og jeg er ikke gammel, sier han.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer