Klimakur 2030:

I strupen på Erna: - Holder ikke

Etter at Miljødirektoratet la fram rapporten Klimakur fredag formiddag er beskjeden til regjeringen klar: Det må handles, og det raskt.

Oslo 20190909. Bjørnar Moxnes i Rødt under partilederdebatten på Stortinget etter Kommune- og fylkesvalget 2019. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Oslo 20190909. Bjørnar Moxnes i Rødt under partilederdebatten på Stortinget etter Kommune- og fylkesvalget 2019. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I den nye rapporten Klimakur 2030, utarbeidet av en faggruppe med Miljødirektoratet i spissen, kommer det fram a det er mulig å kutte halvparten av ikke-kvotepliktige utslipp innen 2030.

Men vi har dårlig tid.

- Denne rapporten viser at det er mulig, men det er også veldig tydelig hvor dårlig tid vi har. Hvis vi nøler med å sette i gang tiltakene løper mulighetene fra oss, sier forskningsleder Steffen Kallbekken ved Cicero til Dagbladet.

Midre kjøtt og mer elektrifisering

Utredningen viser til 60 ulike klimatiltak analysert i flere ulike sektorer.

Å spise mindre kjøtt er et av de store tiltakene som kan redusere utslippene, men det er i veisektoren det kan kuttes mest.

Ifølge rapporten kan det kuttes 11,8 millioner tonn CO₂-ekvivalenter i veisektoren gjennom ytterligere elektrifisering av biler og vare- og tungtransport.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes sier til Dagbladet at rapporten viser at det er mulig å kutte klimagassutslippene – men da må det handles raskt.

- Regjeringen har ikke vist handlekraft tidligere. Det er de nødt til å gjøre nå, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer