I strupen på Frp-profil

Det ble full fyr på sosiale medier da Frp-politiker Jon Helgheim kritiserte Thomas Seltzers opptreden som kommentator. - Minner om sutrete barn, svarer «rockemusikeren».

KRASS: TV-profil og musiker Thomas Seltzer er krass i kritikken av Frp-politiker Jon Helgheim. Han mener han er fersket med hånda i kakeboksen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
KRASS: TV-profil og musiker Thomas Seltzer er krass i kritikken av Frp-politiker Jon Helgheim. Han mener han er fersket med hånda i kakeboksen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Frp-politiker Jon Helgheim tok torsdag kveld til Twitter for å lange ut mot Thomas Seltzer og NRK.

«Er det er vanlig også blant de seriøse nyhetsmediene at de bruker rockemusikere som ekspertkommentatorer i kompliserte politiske analyser, eller skjer slikt bare NRK Dagsrevyen?»

Helgheim er tidligere stortingspolitiker, men mistet førsteplassen på Frp Buskeruds liste før valget i høst. Han er nå vararepresentant fra Oslo.

- Wannabe-trumpie

Han reagerte etter at NRK-programlederen var invitert for å kommentere årsdagen for angrepet på den amerikanske kongressen i statskanalens nyhetsflaggskip, Dagsrevyen.

Svaret fra programlederen og ja, rockemusikeren, lot ikke vente på seg. Han valgte riktignok å svare i et annet sosialt medium, nemlig Instagram.

«Det kan neimen ikke være så lett å være norsk wannabe-trumpie når man både skal forakte OG kreve formell ekspertise samtidig.», smalt det fra Seltzer bare timer senere.

Saken ble først omtalt av Drammens Tidende.

Han klarte heller ikke å dy seg da han la inn et stikk om Helgheims politiske nederlag.

«Stakkaren kom seg ikke inn på Tinget igjen, ser jeg. BLM, Antifa og Soros som står bak det nederlaget også, antakeligvis.», kommenterte Seltzer på sin egen post.

- Feig og unnvikende

Frp-profilen mener Seltzer har misforstått meldingen hans, når Dagbladet tar kontakt for å høre hva han selv har å si.

- Han har kanskje ikke helt skjønt meningen. Han tar det personlig, det var ikke meningen. Han er en aller tiders fyr, sier Helgheim til Dagbladet.

Han forklarer hva som fikk ham til å ta til tastaturet slik:

- Dette var ment som et humoristisk skråblikk på hvordan mediene innhenter eksperter.

Seltzer fnyser av Helgheims forklaring.

REFSES: USAs president Joe Biden går hardt ut mot eks-president Donald Trump ett år etter kongresstormingen. Video: AP Vis mer

- Det er politikerpjatt, svarer han kontant.

- Han snakker som en typisk feig og unnvikende politiker som er blitt ferska med hånda nedi kakeboksen. Det gjør meg ingenting, men jeg synes ikke det virket som det var så mye humor i det, sier TV-profilen til Dagbladet.

- Jeg må innrømme at jeg stusser over at en parlamentariker i et av Norges største og mest Nato-vennlige partier synes det er mer interessant å mase om kompetansen til en bassist, enn å i det hele tatt nevne ettårsdagen for et voldelig angrep på den demokratiske prosessen i Nato-alliansens største medlemsland, fortsetter Seltzer.

- Liker ikke det jeg sier

Frp-politikeren står på at han er kritisk til hvorfor Seltzer skulle kommentere amerikansk politikk i beste sendetid.

- Jeg kan ikke se at han er kvalifisert til å stå på Norges viktigste og mest prestisjetunge nyhetsflate og gi analyser om amerikansk politikk, sier Helgheim.

Seltzer har i en årrekke vært programleder for samtaleprogrammet Trygdekontoret. I 2020 gjorde han seg bemerket med dokumentarserien UXA på NRK, der han reiste rundt i USA før presidentvalget. Han ble først kjent for offentligheten som bassisten Happy Tom i punkrockbandet Turboneger.

Helgheim sier han har fulgt Seltzer lenge, både som musiker og TV-mann, og setter stor pris på ham. Han hevder han er enig med mye av det Seltzer sa i innslaget.

- Men jeg synes analysen om at republikanerne er lei av demokrati var tynn, slår Helgheim fast.

Seltzer har ikke like pene ord om Helgheim. Han mener kritikken minner om «logikken til et sutrete barn», og bare handler om politikk.

- Dette handler ikke om kompetanse, men hva jeg sier. Det er åpenbart at han ikke likte det jeg sa om det republikanske partiet. Han krever ikke ekspertkompetanse på andre områder, for eksempel klima, sier programlederen.

Ikke ekspert

Seltzer avviser at han stilte på Dagsrevyen som en ekspert, og omtaler seg som «dokumentarist».

- Jeg har aldri kalt meg USA-ekspert. Men jeg synes selv jeg har formidlet forholdene på bakken i dagens USA, og er en av de som langt på vei spådde Trumps seier i 2016.

Seltzer forteller at han er dypt bekymret over utviklingen i USA.

FÅR HØRE DET: Jon Engen Helgheim (Frp) må tåle hard kritikk fra porgramleder og musiker Thomas Seltzer. Foto: Vidar Ruud / NTB
FÅR HØRE DET: Jon Engen Helgheim (Frp) må tåle hard kritikk fra porgramleder og musiker Thomas Seltzer. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

- Jeg vil utfordre Frp, som er republikanernes søsterparti, på hvor de står nå ett år etter angrepet på kongressen. Den republikanske partiet oppfordrer til terror og beveger seg vekk fra demokratiet, avslutter Seltzer.

Redaktør i NRK, Knut Magnus Berge, sier følgende til Dagbladet fredag kveld:

- Helgheim får svare for seg. Når det gjelder Thomas Seltzer bør det være kjent for vårt publikum at han har laget flere dokumentarer om denne tematikken. Så etter vårt skjønn er han en kvalifisert, relevant og kunnskapsrik kilde i en slik sammenheng.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer